Αμυγδαλόπιτα με Σφολιάτα (Galette de Rois)

1.9K

Η πίτα του Βασιλιά, Αμυγδαλόπιτα με Σφολιάτα (Galette de Rois), μια αλλιώτικη βασιλόπιτα.

Πλησιάζουν τα Θεοφάνεια και δεν μπορώ να κρύψω πόσο με ενθουσιάζει αυτή η λαμπρή γιορτή!

Αφενός μεν γιατί το άλλο μου μισό γιορτάζει, αφετέρου επειδή εδώ και 12 χρόνια, αυτή την ημέρα, κλείνομαι από το πρωί στην κουζίνα μου για την ονομαστική του γιορτή.

Στρώνω τα «καλά» μου σερβίτσια   στο λευκό λινό, φρεσκοσιδερωμένο τραπεζομάντηλο και προσμένω όλους τους αγαπημένους μου να γιορτάσουμε με ένα «βασιλικό γεύμα», το πρώτο μεγάλο τραπέζι της νέας χρονιάς.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχω ξεσκονίσει και σκεφτεί τις συνταγές για το δείπνο, κι ενώ πέρσι είχε την τιμητική της η κουζίνα του Ιονίου, φέτος αποφάσισα να μαγειρέψω παραδοσιακή, κλασική γαλλική.

Πριν απ΄όλα, έχω αποφασίσει ότι θα φτιάξω, επιτέλους, την Galette de Rois για να τηρήσω και το γαλλικό έθιμο της ημέρας!

Συνταγή για Αμυγδαλόπιτα

Κάθε φορά που ξεκινώ τα μαγειρέματα σκέφτομαι τους ανθρώπους γύρω μου τρισευτυχισμένους και αυτό με κάνει να θέλω να τους προφέρω την «αγάπη» μου στο πιάτο.

Το ψητό καμαμπέρ με δενδρολίβανο και ξερά φρούτα, όπως και το φοντί με γαλλικά τυριά θα υποδεχτούν τους καλεσμένους μου.

Γαλλικά αξεπέραστα τυριά, σαλιγκάρια με βούτυρο και σκόρδο, κις λορέν με την κρεμώδη γέμιση από γραβιέρα και πανσέτα θα μπει στη μέση του τραπεζιού.

Η κρεμμυδόσουπα θα τους προετοιμάσει για να υποδεχτούν δύο από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, τον κρασάτο κόκορα ή αλά γαλλιστί το Coq au Vin – ήδη έχω στείλει παραγγελία στο χωριό να μου στείλουν ένα καλοαναθρεμένο κόκορα.

Τέλος η κασουλέ, που έχω να μαγειρέψω τουλάχιστον 6 χρόνια, θα σιγοψηθεί, στην εκδοχή cassoulet de Toulouse.

Το δείπνο θα κλείσει με την αμυγδαλόπιτα την οποία θα σερβίρω ζεστή. Τη  βουτυρένια, ζεστή σφολιάτα θα “αγκαλιάσει” μια ελαφριά κρέμα πατισερί.

Όποιος βρει το «τυχερό γούρι – fève» θα είναι ο τυχερός βασιλιάς ή η τυχερή βασίλισσα της βραδιάς, όπως θέλει και αυτό το πολύ παλιό γαλλικό έθιμο!

Οι ρίζες του ξεκινούν από την πτώση της ρωμαϊκής εποχής – τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης μετονομάστηκε «Gateau de l’egalité» (γλυκό της ισότητας).

Την ημέρα των Θεοφανίων βασιλιάδες και δούλοι μοιράζονταν την πίτα του βασιλιά, η οποία κοβόταν και μοιραζόταν με δημοκρατικό τρόπο και ένα μικρό παιδί «στα τυφλά» όριζε ποιος θα πάρει το πρώτο κομμάτι.

Ο τυχερός βασιλιάς έκανε πραγματικότητα τις επιθυμίες του.

Σήμερα η αμυγδαλόπιτα – βασιλόπιτα έχει αρκετές παραλλαγές και το έθιμο της συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει!

Η πίτα του Βασιλιά (Galette de Rois)

Χρόνος Προετοιμασίας: 20’
Χρόνος Ψησίματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 8 κομμάτια

Υλικά

1 συσκευασία σφολιάτα φρέσκια ή κατεψυγμένη
100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο
125 γρ. αμυγδαλόψιχα
2 αυγά
1 λοβό φυσικής βανίλιας
20ml λικέρ αμαρέτο
Ξύσμα πορτοκαλιού

Επιπλέον
1 ολόκληρο αμύγδαλο
1 αυγό

Άχνη ζάχαρη, για την διακόσμηση

Εκτέλεση

Αφήνουμε την σφολιάτα εκτός  για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά, αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 2 αυγά, προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας και το λικέρ.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύκλο, διαμέτρου 24-26 εκ. Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Απλώνουμε τη γέμιση, ξεκινάμε από το κέντρο και συνεχίζουμε αφήνοντας ένα κενό περίπου 5 εκατοστά, για να κλείσουμε την πίτα. Ακουμπάμε επάνω στην γέμιση το ολόκληρο αμύγδαλο, για «φλουρί».

Χωρίζουμε το αυγό (σε ασπράδι και κρόκο) και περνάμε τις άκρες της σφολιάτας.

Σκεπάζουμε ομοιόμορφα με το άλλο φύλλο σφολιάτας και πατάμε με το δάχτυλο μας τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.

Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει και να χαράξουμε την επιφάνεια της πίτας.

Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε την πίτα. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 175ο C ή για όσο χρειαστεί για να αποκτήσει χρυσό χρώμα.

H πίτα του βασιλιά, τρώγεται καλύτερα ζεστή και, λίγο πριν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε την galette με λεμόνι ή μαστίχα.
– Μια πολύ ωραία παραλλαγή της πίτας είναι να προσθέσουμε στη γέμιση καραμελωμένα μήλα ή κυδώνια, να τη σερβίρουμε με κρεμ ανγκλεζ ή ακόμη και ζεστή σοκολατένια ρευστή γκανάζ.
– Τη σφολιάτα που περισσεύει φυσικά δεν την πετάμε, κόβουμε με κουπ-πατ σχέδια πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε εύκολα και γρήγορα τέλεια σφολιατίνια – μπορούμε να τα φάμε σαν μπισκότα ή να φτιάξουμε μιλφέιγ.

 

Αμυγδαλόπιτα με Σφολιάτα Συνταγές

Συνταγή για πίτα με σφολιάτα

Συνταγή για Σφολιάτα

Συνταγές για Galette

 

Εύκολές Συνταγές Σφολιάτα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close