Η κλασική λεμονόπιτα πάνω σε παντεσπάνι, μια άλλη ιδέα της lemon pie, ειδικά για όσους δεν προτιμούν την ζύμη τάρτας!
Τούρτα Lemon Pie Recipe
By 9 Ιουλίου, 2013
Published:Η κλασική λεμονόπιτα πάνω σε παντεσπάνι, μια άλλη ιδέα της lemon pie, ειδικά …
Υλικά
- > Για το Παντεσπάνι
- 40 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 gr. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
- 3 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- > Για το Κρέμα Λεμονιού
- 100 gr. κόρν φλάουρ
- 50 gr. αλεύρι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 4 κρόκους αυγών
- 1 φλυτζάνι νερό ζεστό
- 1 φλυτζάνι νερό κρύο
- 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα (μόνο από το 1)
- 60 gr. βούτυρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > Για το Σιρόπι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι νερό
- ¼ φλυτζανιού χυμό λεμόνι
- > Για την Μαρέγκα
- 4 ασπράδια αυγών
- ½ φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα,ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους ή φόρμα.
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά στους 180°C .
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει. - Η κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το αλάτι, την ζάχαρη και το κρύο νερό.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά,προσθέτουμε το ζεστό νερό και τα βάζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις σε μέτρια φωτιά.
Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπώλ και προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το ζεστό μείγμα. - Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε πάλι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών, το ξύσμα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά για να μη πιάσει κρούστα. - Το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.
Βρέχουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. - Η μαρέγκα
Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε την βανίλια, το λεμόνι, το αλάτι και τμηματικά την ζάχαρη συνεχίζουμε μέχρι να σφίξει πολύ καλά! - Η συναρμολόγηση
Πάνω από το παντεσπάνι στρώνουμε την κρέμα. Συνεχίζουμε με την μαρέγκα, την οποία στρώνουμε με σπάτουλα χωρίς να κάνουμε λεία την επιφάνεια
Mε φλόγιστρο ή στο γκριλ "καίμε" μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα η μαρέγκα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ευρωπαικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο