Ένα παραδοσιακό μακεδονίτικο φαγητό, το σουτ μακάλο δηλαδή οι κεφτέδες με λευκή σάλτσα από αλεύρι και σκόρδο και κόκκινο πιπέρι.
Η απλότητα και η νοστιμιά του μας θυμίζουν το μεγαλείο της τοπικής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.
Σουτ μακάλο, κεφτέδες με λευκή σάλτσα Recipe
By 27 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 6-8 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 15 mins
Ένα παραδοσιακό μακεδονίτικο φαγητό, το σουτ μακάλο δηλαδή οι κεφτέδες …
Υλικά
- > Για τα Κεφτεδάκια
- 300 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 gr. κιμά χοιρινό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 φέτες ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλια της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για την Σάλτσα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 850 ml. ζωμό κοτόπουλου ζεστό
- Αλεύρι
- Κόκκινο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει σε νερό και το στίβουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ζυμώνουμε τα υλικά για τα κεφτεδάκια πάτα πολύ καλά για 5 λεπτά.
Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε 30 περίπου λεπτά στην άκρη. - Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
- Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε το λάδι που τηγανίστηκαν τα κεφτεδάκια και κρατάμε το τηγάνι, ρίχνουμε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Τα σωτάρουμε ελάχιστα χωρίς να τα αφήσουμε να πάρουν καφέ χρώμα. - Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινο κουτάλι.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσει πάρει ξανθό χρώμα προσθέτουμε τον ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σταμάτητα για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. - Σιγοβράζουμε μερικά λεπτά, αν η σάλτσα μας φαίνεται πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ακόμη ζωμό.
- Ανακατεύουμε το κοκκινοπίπερο με λίγο λάδι και το προσθέτουμε πριν το σερβίρισμα.
- Ανακατεύουμε πασπαλίζουμε με μπούκοβο προαιρετικά.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο
to telio makalo