Ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ

160

Δοκίμασε την γρήγορη συνταγή για τα  ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ (Za’atar), ασύγκριτη νοστιμιά γεμάτη μεσογειακές γεύσεις!

Λογικά κι εσύ θυμάσαι εκείνη την τάση που μας πήρε τα μυαλά, την baked feta pasta;

Έψηνες τα ντοματίνια με την φέτα, πρόσθετες τα ζυμαρικά ανακάτευες και είχες μια λαχταριστή μακαρονάδα στο άψε σβήσε;

Κάπως έτσι τότε αποφάσισα να αντικαταστήσω τα ζυμαρικά με τα ρεβίθια, και να βάλω και την δική μου πινελιά.

Από τότε συχνά φτιάχνω αυτά τα πανεύκολα ρεβίθια φούρνου, και κάθε φορά την προσαρμόζω στην εποχή.

Προχθές αγόρασα κάτι πεντανόστιμα ντοματίνια, είχα και στο ψυγείο ρεβίθια ατμού, και σε λιγότερο από 45′ τρώγαμε!

Εντωμεταξύ μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια, ετοίμασα και τα αγαπημένα μας naan (συνταγή εδώ) αφού τόσο ταιριάζουν με το Za’atar..

Δες λοιπόν παρακάτω πώς θα ετοιμάσεις την συνταγή για ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ και μην ξεχάσεις να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες.

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος40 minutes
Είδος ΓεύματοςΌσπρια
Είδος ΚουζίναςΜεσογειακή
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Μεσογειακή

Ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ

Εκτυπώση Συνταγής
Δοκίμασε την γρήγορη συνταγή για τα  ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ (Za'atar), ασύγκριτη νοστιμιά γεμάτη μεσογειακές γεύσεις!

Υλικά

  • 300 γρ. ντοματίνια, πλυμένα και καθαρισμένα
  • 400 γρ. ρεβίθια, ατμού
  • 250 γρ. φέτα σκληρή, κομμάτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πατημένες και κομμένες στη μέση
  • 50 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το ζαατάρ
  • 2 κ.γ. θυμάρι , αποξηραμένο
  • 2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 2 κ.γ. σουμάκ
  • κ.γ. αποφλοιωμένο σουσάμι
  • ¼ κ.γ. σπόρους κύμινου, προαιρετικά
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Το ζαατάρ
  • Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι, αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε το σουσάμι, την ρίγανη και το θυμάρι σε ένα γουδί, τα πατάμε ελάχιστα.
  • Κατόπιν μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το σουμάκ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Τα ρεβύθια
  • Σε πυρίμαχο σκεύος, που θα χωράει όλα τα υλικά της συνταγής, βάζουμε τα σκόρδα, ολόκληρο το κομμάτι της φέτας και ρίχνουμε τα ντοματίνια.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20’ στους 200ο C.
  • Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ζαατάρ και τις ελιές.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και ψήνουμε για 20’ ακόμη στους 200ο C.
  • Σερβίρουμε τα ρεβίθια με φρέσκο βασιλικό, αν μας αρέσει και για όσους αγαπάμε τα πικάντικα δεν παραλείπουμε το μπούκοβο!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Το ζαατάρ (Za’atar)

Το ζαατάρ ή za’atar είναι από εκείνα τα μείγματα μπαχαρικών που νομίζουμε οτι ξέρουμε να φτιάχνουμε.

Και όντως, κι εγώ στην συνταγή για ζαατάρ ακολουθώ την πεπατημένη της μυρωδάτης ελληνικής ρίγανης.

Η αλήθεια είναι πως το αυθεντικό ζαατάρ αφορά δύο πράγματα.

Το φυτό Za’tar (zaah-tur) που είναι η συριακή ρίγανη ένα φυτό που αναφέρεται και ως ύσσωπος, μπορείς να το αγοράσεις εδώ.

Το μείγμα μπαχαρικών za’atar φτιάχνεται από τα φύλλα αυτά, το θυμάρι, το σουσάμι, το σουμάκ και αλάτι.

Στην Παλαιστίνη το εμπλουτίζουν με σπόρους αγριοκύμινου ενώ υπάρχει και η εκδοχή με την μαντζουράνα, εγώ βάζω πάντα.

Βάζω τους σπόρους του καυτού σουσαμιού σε μαρμάρινο γουδί, προσθέτω την ρίγανη και το θυμάρι, την μαντζουράνα και το αγριοκύμινο, αν χρησιμοποιήσεις.

Τα πατάω με δύναμη και τα σπάω στα γρήγορα, δεν θέλω να θρυμματιστούν, ίσα-ίσα να βγάλουν αρώματα.

Τα μεταφέρω σε βαζάκι και προσθέτω το αλάτι, το σουμάκ, ανακατεύω και αυτό είναι.

Τα προσθέτω στο φαγητό μαζί με τα ρεβίθια.

√ Το μαγείρεμα

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πράγματα να προσέξεις σε αυτή τη συνταγή για ρεβίθια φούρνου.

Στενό σκεύος και καλή προθέρμανση του φούρνου.

Η φέτα αν είναι πολύ μαλακή θα “χαθεί” οπότε διάλεξε μια καλή, νόστιμη σκληρή φέτα.

Τα ντοματίνια να είναι σφιχτά και όσο μεγάλα και αν είναι μη τα κόψεις στη μέση!

Αν ακολουθείς τη vegan οδό μπορείς να αντικαταστήσεις την φέτα με 1 κ.σ. ταχίνι.

Θα το αραιώσεις με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι  αλλά θα το προσθέσεις αφού ψηθούν τα ντοματίνια με τα ρεβίθια, δηλαδή στο τέλος με το ανακάτεμα.

Αν σκέφτεσαι, όπως κι εγώ είναι σίγουρο πως καταλαβαίνεις οτι αυτή η συνταγή μπορεί να “χωρέσει” πολλή έμπνευση!

Κεφτεδάκια, φασόλια, χταπόδι, μελιτζάνες, πιπεριές.. λαχανικά και όσπρια μαζί, και γενικά δοκίμασε την με αυγά!


Εύα

 

Εύκολες συνταγές με ρεβίθια φούρνου με ντοματίνια, φέτα και ζαατάρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close