Εύκολο σπιτικό τυρί

5292
0

Τί έχω να φτιάξω πολύ καιρό σκέφτηκα.. και μπήκα στην κουζίνα, να “φτιάξω” το κέφι μου και το αυτό εύκολο σπιτικό τυρί!

Το χθεσινό απόγευμα ήταν από τα πιο δύσκολα, η αλλαγή της ώρας και η ανοιξιάτικη ημέρα μου έφερναν στο μυαλό την “ελευθερία” που απότομα μας στέρησε ο κορονοϊός.

Και το σπιτικό τυρί έγινε θαυμάσιο, κρίμα που δεν είχα μια αυγουστιάτικη ντομάτα να σκαρώσω ένα ντάκο!

Ξέρεις κάτι, δε υπάρχει κάποιο τυρί που δεν τρώω υπάρχουν όμως πάρα-πάρα πολλά τυριά που αγαπώ και δε λείπουν από το ψυγείο μου.

Άλλωστε ζούμε σε μια χώρα που παράγει υπέροχα, μοναδικά τυριά, σχεδόν σε κάθε τόπο ανά την Ελλάδα θα βρεις ένα χαρακτηριστικό τυρί και συχνά ΠΟΠ.

Τα πιο αγαπημένα μου είναι τυριά τα οποία ίσως και να μη τα βρίσκω συχνά γιατί ανήκουν στην κατηγορία της μικρής ή περιορισμένης παραγώγης.

Ενδεικτικά τέτοια τυριά είναι η Κασιώτικη σιτάκα, η γιλωμένη μανούρα από τη Σίφνο, το μαλακό τυρί της Άνδρου και το ξινοτύρι της Μυκόνου, το ξύγαλο της Σητείας, το Ναξιώτικο ξερό ανθότυρο ή κάποια γίδινα τυριά κ.α.

Και πράγματι, πως είμαστε μια σπουδαία χώρα στον κλάδο της τυροκομίας και ειδικά με μοναδικά αιγοπρόβεια τυριά.

Ας εκφράσω λοιπόν το θαυμασμό μου σε ανθρώπους που προσπαθούν να μεταδώσουν την αγάπη για τον τόπο τους και για τα προϊόντα των τόπων τους.

Για παράδειγμα ο Δ. Ρουσσουνέλος που πασχίζει να μας συστήσει τη φανταστική κοπανιστή και τα υπόλοιπα τυριά της Μυκόνου.

Επίσης, η Γ. Μπαλαφούτη αγαπημένα τυριά αλλά και προϊόντα από όλη την ελληνική επικράτεια.

Αναφέρω μόνο αυτούς τους δύο αγαπημένους φίλους, αν και είναι αρκετοί ακόμη, γιατί ξέρω προσωπικά τον “αγώνα” τους.

Όλα αυτά σκέφτομαι όσο φτιάχνω το σπιτικό τυρί, και όσο #menoumespiti ας αναλογιστούμε πως ο καθένας θα βγει από αυτή την καραντίνα “φορώντας” την καλύτερη έκδοση του εαυτού του.

Η δική μου άποψη, που ευτυχώς τη βλέπω να αρχίζει να παίζει είναι φέτος να στηρίξουμε Ελλάδα.

Γενικά να αρχίσουμε να αγαπάμε πιο πολύ τη χώρα μας, τα προϊόντα της, τη γαστρονομία της κτλ.

Όπως ακριβώς κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η Ιταλία και η Γαλλία αποτελούν λαμπρά παραδείγματα.

Τόσο απλά, όσο και αυτή η συνταγή για εύκολο σπιτικό τυρί που μπορείς να φτιάξεις σε λιγότερο από 2 ώρες.

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Εύκολο σπιτικό τυρί
Συνταγή για σπιτικό τυρί
Κατηγορία Συνταγής: Γαλακτοκομικά, DIY, Υγιεινές συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 200 γρ. τυρί

Υλικά

1500 gr. γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο πλήρες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι

100 γρ. κρέμα γάλακτος, προαιρετικά

Εκτέλεση Συνταγής

1. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το γάλα και την κρέμα, να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

2. Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται δηλαδή θα πάει να πάρει την “πρώτη” βράση και θα δούμε ότι πάει να φουσκώσει (αν έχουμε θερμόμετρο υπολογίζουμε να φτάσει 85ο C), τότε προσθέτουμε το ξύδι.

3. Το γάλα σε αυτή τη φάση αρχίζει να “κόβει” και να κάνει “κομμάτια” αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σύρμα, σε χαμηλή θερμοκρασία για 10′.

4. Αποσύρουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα να κρυώσει για 15′.

5. Καλύπτουμε με ένα πανί γάζα ή λινό ένα μπώλ και προσθέτουμε το μείγμα, στίβουμε καλά, σφίγγοντας το πανί και το κρεμάμε για περίπου 60′.

6. Το τυρί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το πανί και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο περίπου 3 ημέρες σε γυάλινο μπωλ που κλείνει ερμητικά.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Η κρέμα γάλακτος μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί, ο λόγος που την προσθέτω είναι επειδή δίνει μια διακριτική λιπαρότητα στο τυρί
-Εκτός από κρέμα γάλακτος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξινόγαλο ή γιαούρτι
-Εκτός από ξύδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι
-Το αλάτι το προσθέτουμε σύμφωνα με τις γεύσεις μας
-Μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί με ξερά μυρωδικά, μπαχαρικά ή ξύσματα
Εδώ μπορείς να δεις και άλλα ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην κουζίνα τις ημέρες της καραντίνας

Συνταγή για σπιτικό τυρί ανθότυρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.