Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια και αντζούγιες, η ελληνική σαλάτα αλλιώς με τα κλασικά υλικά όπως ντομάτες, ελιές και φέτα που φέρνουν πάντα «καλοκαίρι» στο πιάτο!
Τί να πρωτοπούμε για την ελληνική χωριάτικη σαλάτα, έχουν γραφτεί άπειρα, έχει αναγνωριστεί στα πέρατα του κόσμου, έχει γίνει σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας.
Και αν το ελληνικό καλοκαίρι έπρεπε να έχει μια και μοναδική γεύση θα ήταν αυτή.
Παραθέτω ένα ιδιαίτερα “διαφωτιστικό” άρθρο του Olive Magazine για την ελληνική χωριάτικη σαλάτα από τη Νανά Δαρειώτη, την αγαπημένη μου food writer.
Αναρωτιέσαι ίσως που “κολλάνε” τα ρεβίθια με τη χωριάτικη σαλάτα, και δίκιο έχεις.
Και πάντα με κάθε σεβασμό στο εθνικό μας προϊόν, ο όρος “χωριάτικη” σημαίνει δυο πράγματα το ένα είναι ΟΛΟΦΡΕΣΚΑ υλικά από το περιβόλι.
Το άλλο είναι ένα πιάτο με ό,τι μας περίσσεψε από κάποιο άλλο φαγητό.
Ναι, τα γνωστά αμερικάνικα leftovers, δεν έχουν προέρθει από τις αστικές κουζίνες γιατί μόνο στα χωριά ήξεραν, και υπήρχαν οι προϋποθέσεις, να “εφεύρουν” ένα φαγητό από ό,τι περίσσεψε.
Αυτό συνέβη και με αυτή τη συνταγή.
Κι έτσι τα ρεβίθια έγιναν μέρος της παρέας της χωριάτικης, που σε αυτή την εκδοχή που τρώγεται ως μεσημεριανό, βραδινό ή μεζές.
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το μιρμιζέλι (συνταγή που θα δεις εδώ).
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Τα ρεβίθια
Τα τελευταία χρόνια τα βρίσκουμε συσκευασμένα για χρήση, και πραγματικά αυτό είναι υπέροχο γιατί τα ρεβίθια ταιριάζουν παντού χειμώνα-καλοκαίρι.
Με έτοιμα ρεβίθια, φτιάχνεις στα γρήγορα χορτοφαγικά και vegan μπιφτέκια, κάρυ, σαλάτες, βελουτέ σούπες και βέβαια χούμους (συνταγές για χούμους θα δεις εδώ).
Αν προετοιμάσεις ρεβίθια για ρεβιθάδα κράτα μερικά για αυτή τη χωριάτικη σαλάτα.
Για τη χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια σου προτείνω να είναι δροσερά από το ψυγείο.
Οι ντομάτες και τα ντοματίνια
Ξεκινώ με τη βασική αρχή, και τα δύο δεν μπαίνουν στο ψυγείο.-
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την παγωμένη ντομάτα, οι ντομάτες και τα ντοματίνια πρέπει να είναι το πολύ-πολύ δροσερά.
Έχω φάει αμέτρητες ντομάτες μέσα από μποστάνια, χωράφια και περιβόλια, ακόμη και καυτές, αν η ντομάτα είναι νόστιμη εκεί φαίνεται!
Η παγωμένη ντομάτα δε θα σου προσφέρει ποτέ την γεύση και τα αρώματά της διαφορετικά.
Αν θες να τις δροσίσεις και να μη χάσεις γεύση, τις βάζεις σε ένα λεκανάκι με δροσερό νερό ή να τις βάλεις στο ψυγείο το πολύ για 15′, αρκεί.
Οι αντζούγιες
Καλοκαίρι χωρίς αντζούγιες στο ψυγείο δεν γίνεται και ειδικά όταν αυτές είναι σπιτικές!
Τις αντζούγιες μπορείς να τις βάλεις ολόκληρες στη σαλάτα ή αν θες μπορείς να πολτοποιήσεις στο μπλέντερ το ελαιόλαδο και το ξύδι με ένα-δύο φιλέτα αντζούγιες και να μαρινάρεις, νωρίτερα τα ρεβίθια.
Η υπόλοιπη “παρέα”
– Προτείνω φρέσκο κρεμμυδάκι ταιριάζει καλύτερα από το ξερό γιατί θα δώσει φρέσκια γεύση χωρίς να βαρύνει τη σαλάτα, αν θες βέβαια προσθέτεις ξερό κρεμμύδι λεπτοκομμένο
– Μυρωδικά! Διάλεξε και κάνε μίξεις, βασιλικός, μαϊντανός, δυόσμος, μαντζουράνα, θρούμπι. Ταιριάζουν όλα!
– Το αγγούρι, βάλε μπόλικο και να είναι δροσερό, από το ψυγείο
– Οι ελιές μπορούν να είναι μαύρες ή πράσινες
– Η φέτα που θα χρησιμοποιήσεις να είναι σκληρή και όχι σε περισσότερη ποσότητα από όση προτείνεται
Αυτή είναι λοιπόν μια άλλη εκδοχή για μια χορταστική καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα, τρώγεται ως μεσημεριανό, βραδινό ή μεζές.. και γενικά τρώγεται ασταμάτητα!
♡
Εύα
Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια και αντζούγιες
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 8 φιλέτα αντζούγια
- 10-12 ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα
- 1 πράσινη πιπεριά , κομμένη σε κυβάκια
- 1 αγγούρι, κομμένο σε τέταρτα
- 5 ελιές, κομμένες σε φέτες
- 100 γρ. φέτα , θρυμματισμένη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι, τις ελιές, τα μυρωδικά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε τη σαλάτα για 15’ στο ψυγείο.
- Τέλος προσθέτουμε τις αντζούγιες, τη φέτα και σερβίρουμε.