Σιροπιαστό παντεσπάνι με περγαμόντο και βανίλια

229

Πάσχα χωρίς σιροπιαστό γλύκισμα στο τραπέζι δεν γίνεται και αν σου αρέσουν τα λιτά και “αέρινα’ γλυκά η συνταγή για σιροπιαστό με περγαμόντο και βανίλια είναι η καλύτερη επιλογή!

Τη συνταγή για παντεσπάνι, την μοιράστηκα μαζί σου το 2016, αυτό το παραδοσιακό παντεσπάνι της Λευκάδας πραγματικά δεν υπάρχει.

Τόσο αφράτο και τόσο, όσο σιροπιασμένο που λιώνει στο στόμα, φαντασία να έχεις κάνεις με αυτό κάθε φορά ένα διαφορετικό κέρασμα.

Σε αυτή την εκδοχή το έχω αρωματίσει με το λατρεμένο περγαμόντο, βρίσκεις ακόμη περγαμόντο φρέσκο στη λαϊκή ή στο μανάβικο.

Και επίσης αρωμάτισα με φυσική βανίλια, το παντεσπάνι και τη σαντιγί.

Το παντεσπάνι ανέκαθεν ήταν και είναι ένα ευχάριστο και εύκολο για κάθε γιορτινό τραπέζι, αν το εμπλουτίσεις με άγλυκη σαντιγί και φρούτα θα έχεις ένα τέλειο κέρασμα!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Πριν ξεκινήσεις τη συνταγή για παντεσπάνι

Τα αυγά

Το βασικότερο για ένα επιτυχημένο παντεσπάνι είναι τα ολόφρεσκα αυγά ίσου μεγέθους.

Εννοείται τα αυγά τα αφήνεις εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε περίπτωση που το ξεχάσεις ή το αποφασίσεις τελευταία στιγμή μπορείς να τα βάλεις σε μια λεκάνη με νερό που θα είναι ελάχιστα χλιαρό.

Το κλασικό μέτρημα γίνεται με κουτάλι, ένα απλό κουτάλι της σούπας και αναλογεί 1 κ.σ. σε κάθε αυγό, οπότε αν θέλεις να φτιάξεις μεγαλύτερη δόση δεν θα δυσκολευτείς.

Τα αρώματα

Για το φετινό παντεσπάνι διάλεξα το περγαμόντο, δεν ξέρω αλλά το άρωμά του είναι μοναδικό, δε βρίσκεις;

Ο συνδυασμός με τη βανίλια, υπέροχος!

Αυτό που κάνω εγώ για να πάρω όλα τα αρώματα του περγαμόντο είναι να πάρω το ξύσμα του και να το αλέσω μαζί με τη ζάχαρη αποβραδίς, μαζί με τη βανίλια.

Αν πας με την κλασική μέθοδο, να το προσθέσεις την ώρα που το φτιάχνεις, βάλτο να χτυπηθεί από την αρχή μαζί με τα αυγά και τη ζάχαρη.

Όσο για την φυσική βανίλια, ένας λοβός αρκεί.

Το ξέρω ότι είναι ακριβό συστατικό οπότε αν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα αντικατέστησε με 2 κάψουλες βανιλίνη.

Το παντεσπάνι

Καλό, καλό, καλό χτύπημα! Τα αυγά πρέπει να γίνουν σαν κρέμα και τα ασπράδια μια ωραία μαρέγκα.

Βέβαια όλο το “μυστικό” είναι η ένωση όλων των υλικών, πάντα με σπάτουλα και απαλές κινήσεις, ενσωματώνεις σταδιακά όλα τα υλικά ώστε να κρατήσεις τους όγκους.

Και δεν παραλείπεις να αφήσεις 5-10′ πριν φουρνίσεις.

Το σιρόπιασμα

Σε αυτό το γλυκό θα χρειαστείς ένα σιρόπι ανάλαφρο, ετοίμασέ το και άστο να κρυώσει καλά.

2 λέξεις, κουταλιά-κουταλιά και αναμονή όσο μπορείς να έρθει να τραβήξει το παντεσπάνι όλο το σιρόπι.

Ιδανικά 2-3 ή και περισσότερες ώρες να γίνει δροσερό!

Πριν σερβίρεις το ‘ομορφαίνεις”, το κάνεις γιορτινό, όπως αξίζει στη μέρα!

Το σερβίρεις με αγάπη στους καλεσμένους σου, μαζί με ένα δροσερό λικέρ ή καφέ και τις ευχές σου για την Πασχαλιά!


Εύα

Σιροπιαστό παντεσπάνι Λευκάδας με περγαμόντο και βανίλια

Σιροπιαστό παντεσπάνι με περγαμόντο και βανίλια

Πάσχα χωρίς σιροπιαστό γλύκισμα στο τραπέζι δεν γίνεται και αν σου αρέσουν τα λιτά και "αέρινα' γλυκά η συνταγή για σιροπιαστό με περγαμόντο και βανίλια είναι η καλύτερη επιλογή!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 4 hrs
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 40 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Επιδόρπιο
ΜΕΡΙΔΕΣ 8

ΥΛΙΚΑ
  

Για το παντεσπάνι

  • 8 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 κ.σ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 4 κ.σ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύσμα περγαμόντο
  • 1 λοβό φυσική βανίλια
  • 1 κ.σ. κ.σ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 400 ml νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι , κομμένο στην μέση

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Φρούτα, εποχής
  • Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

Το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5', μετά την πρώτη βράση, σε χαμηλή φωτιά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στη άκρη και ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.

Το παντεσπάνι

  • Αφρατεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ για 5’,
  • Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τη βανίλια στη μέση και προσθέτουμε τα σποράκια από τον μισό λοβό.
  • Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα, το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5’ ακόμη.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το baking powder.
  • Στο μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις σταδιακά και εναλλάξ το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ανοιγόμενο ταψί ή τσέρκι 28εκ. ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε 10’ πριν φουρνίσουμε.
  • Ψήνουμε το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40’.
  • Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε για 4 ώρες στο ψυγείο.

Το σερβίρισμα

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα υπόλοιπα σποράκια βανίλιας σε σαντιγί.
  • Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι.
  • Απλώνουμε σε μια στρώση την σαντιγί, προσθέτουμε τα φρούτα, το γλυκό του κουταλιού και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

- Μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι ένα ξυλάκι κανέλας
- Μπορούμε να αρωματίσουμε και με ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι

Σιροπιαστό παντεσπάνι Λευκάδας με περγαμόντο και βανίλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close