Λαχταριστή, ζεστή, “γλυκιά” και συγχρόνως πικάντικη. Μια κρεμμυδόσουπα, βασισμένη μεν στη γαλλική συνταγή αλλά με τη προσθήκη δύο πολύ αγαπημένων μου γεύσεων, το σφένδαμο (maple) και το κασέρι Σοχού.

Γιατί αν τα Χριστούγεννα δεν είναι το απόλυτο “umami” τότε πιό είναι παιδιά;

Για την τέλεια κρεμμυδόσουπα, χωρίς ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, που σε κάθε κουταλιά θα “λιώνεις” εσύ, και όσοι την απολαύσουν μαζί σου.

Τί χρειάζεσαι για την υπέροχη γαλλική κρεμμυδόσουπα/French onion soup;

Xρόνο.. για την ακρίβεια υπομονή ώστε να καραμελώσουν σωστά τα κρεμμύδια, τα λευκά κρεμμύδια είναι τα ιδανικότερα.

Επίσης, ο ζωμός από μοσχάρι (σπιτικό) με 1 αποξηραμένο μανιτάρι shiitake και αρωματισμένο με ελάχιστο δενδρολίβανο, προσοχή θέλει ισορροπία.

Ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό είναι το κόκκινο κρασί δοκίμασε το φρέσκο beaujolais γιατί το κρασί πρέπει να παραμείνει συστατικό και να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και πες μου τώρα, αν στην κρεμμυδόσουπα δεν ταιριάζει το σφένδαμο (maple syrup), με τη φανταστική και εκλεπτυσμένη γεύση του.. η σούπα “περιέχει” όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να ταιριάξουν “γάντι”.

Για το τέλος κρατώ το πικάντικο κασέρι Σοχού, ω Θεέ, εννοείται πως δε το συγκρίνω με τη γραβιέρα, κάτι παραπάνω ξέρουν οι φίλοι Γάλλοι που βάζουν γραβιέρα, αλλά εγώ θα συνεχίζω να χρησιμοποιώ το “ατίθασο” κασέρι.

Η γαλλική κρεμμμυδόσουπα είναι για μένα μια από τις top5 χριστουγεννιάτικες συνταγές για το γιορτινό μου τραπέζι και σίγουρα συμφωνείς.

Μέχρι τις επόμενες χριστουγεννιάτικες συνταγές, την αγάπη μου.
Εύα <3

Χριστουγεννιάτικες συνταγές Κρεμμυδόσουπα
Συνταγή για κρεμμυδόσουπα με σφένδαμο και κασέρι Σοχού

Κατηγορία Συνταγής: Σούπες, λαχανικά, γιορτινό τραπέζι, Χριστούγεννα
Χρόνος Εκτέλεσης: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

500 γρ. λευκά ξερά κρεμμύδια
1 ½  κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
80 ml κρασί κόκκινο
3 κουταλιές της σούπας Worcestershire sauce
650 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
20 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το σερβίρισμα
200 γρ. κασέρι Σοχού
4 φέτες χωριάτικο ψωμί

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές ούτε χοντρές.

Βήμα2: Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο καραμελώνουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, το ελαιόλαδο και αλάτι για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 3: Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μετά από 2 λεπτά προθέτουμε το κρασί “ξύνοντας” με την κουτάλα το πάτο της κατσαρόλας με για να “πάρουμε” όλη τη νοστιμιά.

Βήμα 4: Προσθέτουμε το κρασί, τον σφένδαμο, την Worcestershire sauce, το ζωμό, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στο αλάτι, αποσύρουμε και προσθέτουμε το δενδρολίβανο.

Βήμα 5: Γεμίζουμε με κρεμμυδόσουπα  4  πυρίμαχα μπωλ, ακουμπάμε μία φέτα ψωμί σε κάθε μπωλ, πασπαλίζουμε με το κασέρι και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γκρατιναριστεί το κασέρι.

Βήμα 6: Σερβίρουμε αμέσως τη κρεμμυδόσουπα με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσαμε στη σούπα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδάμου αντικαθιστούμε με καστανή ζάχαρη, περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού
– Αν το κρασί που θα επιλέξουμε είναι ημίγλυκο μειώνουμε τα γλυκαντικά στοιχεία
– Το αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος για να είμαστε σίγουροι καθώς η Worcestershire sauce είναι αλμυρή
– Το δενδρολίβανο το προσθέτουμε και αυτό μόλις αποσύρουμε τη σούπα γιατί θέλουμε διακριτική τη γεύση του διαφορετικά χρησιμοποιούμε θυμάρι
– Η συνταγή μπορεί να γίνει και για vegan διατροφή αντικαθιστώντας κάθε τα ζωικά με φυτικά συστατικά
– Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες σούπες και εδώ χριστουγεννιάτικες συνταγές

Χριστουγεννιάτικες συνταγές και εορταστικό τραπέζι ιδέες

Συνταγές με λευκά κρεμμύδια

Κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα και σφένδαμο Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Χριστουγεννιάτικα ορεκτικά  με σφένδαμο και  κασέρι Σοχού

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα Συνταγή με σφένδαμο και  κασέρι Σοχού

Χριστουγεννιάτικες συνταγές σούπες μπορυσκέτες με κασέρι Σοχού


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.