Κόκορας Κρασάτος (Coq Au Vin), ίσως το πιο φημισμένο και παραδοσιακό φαγητό της Γαλλικής Κουζίνας, ένα πιάτο που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο και έχει συνδεθεί άμεσα και με την θρυλική Julia Child!
Η απίστευτη γεύση της πλούσιας σάλτσας, θα σας κάνει να λατρέψετε αυτό το πιάτο!
Βασικό συστατικό του πιάτου, αποτελεί το κόκκινο κρασί και συνήθως το Cotes du Rhone, το Beaujolais ή το Pinot Noir
Εσείς επιλέξτε ένα καλής ποιότητας κόκκινο ξηρό κρασί και μη το λυπηθείτε, το γευστικό αποτέλεσμα το αξίζει!
Παρόλο λοιπόν, που φαίνεται να έχει τον μπελά της σαν εκτέλεση, δοκιμάστε τη, θα ανακαλύψετε τελικά πόσο εύκολη συνταγή είναι τελικά και με μοναδική νοστιμιά!
Κόκορας Κρασάτος, Coq Au Vin
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 6 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 24 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 2 hrs 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 27 hrs 0 min
Κόκορας Κρασάτος (Coq Au Vin), ίσως το πιο φημισμένο και παραδοσιακό φαγητό …
Υλικά
- 2000 gr. κόκορα
- > Για την Μαρινάδα
- 1200 ml. κόκκινο κρασί ξηρό
- 3 καρότα
- 3 κρεμμύδια ξερά
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 15 κόκκους μαύρο πιπέρι
- > Για το Μαγείρεμα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 250 gr. μανιτάρια champignion μικρά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ώριμη ντομάτα
- 6-7 κλωναράκια μαϊντανό
- 200 gr. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον
- 250 ml. ζωμό κοτόπουλου
- 250 ml. κόκκινο κρασί ξηρό
- 100 ml. μπράντυ ή κονιάκ
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Οδηγίες
- Επιλέγουμε ένα φρέσκο κόκορα και ζητάμε από τον χασάπη να μας τον κόψει σε μερίδες.
Τον πλένουμε και τον καθαρίζουμε από τυχόν υπολείμματα φτερών. - Προεργασία
Θα πρέπει να μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 τουλάχιστον ώρες, άν μπορούμε και περισσότερο αυτό θα βοηθήσει το κρέας του κόκορα να μαλακώσει ακόμη περισσότερο! - Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες. - Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα.
Ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τους κόκκους πιπεριού, τις δάφνες και το φρέσκο θυμάρι. - Περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί, από το οποίο κρατάμε 1 φλυτζάνι για το μαγείρεμα.
Αφήνουμε τον κόκορα σκεπασμένο, στο ψυγείο. - Το μαγείρεμα
Αφαιρούμε τον κόκορα από την μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, ώστε να τον στεγνώσουμε.
- Πετάμε την δάφνη, το θυμάρι και τα πιπέρια.
Σουρώνουμε την μαρινάδα και κρατάμε τα λαχανικά. - Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βύτυρο να κάψουν.
Τσιγαρίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα. - Τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα, με χοντρό πάτο τον κόκορα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το μπράντυ και φλαμπάρουμε, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα λαχανικά της μαρινάδας, τα οποία έχουμε σωτάρει για 2 λεπτά στο τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κόκορα. - Προθέτουμε το σκόρδο σωταρισμένο, την ντομάτα κομμένη σε κύβους, την ζάχαρη, τον ζωμό, το θυμάρι και την μαρινάδα.
Σιγοβράζουμε περίπου 2 ώρες, μεχρι να βράσει το κρέας και να μείνει περίπου το 1/4 από τα υγρά. - Κόβουμε την πανσέτα ή το μπέικον σε κύβους, σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε ελαφρά τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια σε φέτες και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα. - Βράζουμε περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό.
Διαλύουμε το αλεύρι στο κρασί, το προσθέτουμε στο φαγητό και σιγοβράζουμε άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφήνουμε το φαγητό το φαγητό περίπου 15-20 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Γαλλικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο