Η Τσικνοπέμπτη κάποτε ήταν φανταστική ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζε στα παιδικά μου μάτια!
Συνηθίζαμε να το τσικνίζουμε σπίτι, ήταν η ημέρα που η μαγειρική άνηκε στους άντρες και οι πρώτοι μασκαράδες μας χτυπούσαν την πόρτα!
Τα χρόνια νωρίτερα, οι Τσικνοπέμπτες ήταν ακόμη πιο όμορφες γιατί όλοι μαζευόμασταν στην ταβέρνα του παππού!
Αν και για εμάς η τσίκνα ήταν μια συνηθισμένη μυρωδιά λόγω της ταβέρνας, η μέρα εκείνη ήταν τόσο ξεχωριστή γιατί ήταν η μέρα που μπορούσαμε να βγάλουμε από την ντουλάπα τις αποκριάτικες στολές, όλα εκείνα τα χρόνια ντυνόμουν βασίλισσα των Ρόδων, μια στολή κεντημένη όλη στο χέρι από την λατρεμένη μου θεία!
Ναι, όταν είσαι παιδί όλα μοιάζουν τόσο όμορφα ακόμη κι εκείνη η κιτς διακόσμηση με σερπαντίνες!
Από την περίοδο του Τριωδίου αυτό που αγαπώ πια είναι η ποικιλία των εδεσμάτων που «προστάζουν» οι ημέρες που έχουν παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον, παρότι δεν έχουν την σημασία που τους αξίζει!
Άλλωστε η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μια τυχαία παραδοσιακή ημέρα, η μυρωδιά της τσίκνας και η κατανάλωση του κρέατος εκείνη την ημέρα είναι η αφετηρία για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι Απόκριες αλλά και προμηνύει την έναρξη Σαρακοστιανής νηστείας.
Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ αύριο θα μείνω μέσα, θα θυμηθώ λίγο την «παράδοση» που θέλει τους άντρες στην κουζίνα!
Σκοπεύω να τους «φτιάξω» με κεμπάπ που τα λατρεύουν, θα τους δώσω την συνταγή ανά χείρας και θα τους πω το μικρό μου μυστικό για τέλεια κεμπάπ που δεν είναι άλλο από το καλό ζύμωμα μαζί με το πρόβειο βούτυρο, το κύμινο και φυσικά τον κύβο βοδινού MAGGI που θα δώσει την ιδανική #MAGGITSIKNA γεύση στα κεμπάπ και στην σάλτσα… και καλή τους τύχη!
Ναι, κι εγώ θα νιώσω “βασίλισσα” ξανά και θα απολαύσω την τσίκνα! (Εντάξει, θα βάλω μόνο τις μπύρες στο ψυγείο)!
Κεμπάπ Γιαουρτλού
° Έτοιμο σε: 80′
° Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
για τα κεμπάπ
300 gr. μοσχαρίσιο κιμά
300 gr. αρνίσιο κιμά
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
5 κουταλιές της σούπας γάλα
½ κύβο βοδινού Maggi
1½ κουταλιά της σούπας βούτυρο (πρόβειο κατά προτίμηση)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ξερό
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μαύρο πιπέρι
για την σάλτσα
1½ κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
350 gr. ντοματάκια κονκασέ
½ κύβο βοδινού Maggi
250 ml. νερό χλιαρό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Μπούκοβο προαιρετικά
Θυμάρι
Κύμινο
Κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Επιπλέον θα χρειαστείτε
Γιαούρτι
Φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό ή δυόσμο
Πίτες για σουβλάκι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Στο γουδί κοπανίζουμε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το κουκουνάρι.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το βούτυρο λιωμένο.
Διαλύουμε στο γάλα ¼ από τον κύβο Maggi, ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο μείγμα.
Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά με υπομονή και πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ.
Αφήνουμε τα κεμπάπ στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα τηγάνι όλα τα υλικά μαζί και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει και να πάρουμε μια παχύρευστη σάλτσα.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον φρέσκο κόλιανδρο.
Ψήνουμε τα κεμπάπ και τις πίτες σε σχάρα, γκριλ ή στον φούρνο.
Μόλις ψηθούν τα κεμπάπ, τα ακουμπάμε επάνω στις πίτες προσθέτουμε άφθονη σάλτσα, γιαούρτι και μπούκοβο κατά προτίμηση!
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Για να γίνουν πολύ αφράτα τα κεμπάπ θέλουν πολύ καλό ζύμωμα!
~ Το βούτυρο θα βοηθήσει τόσο στην γεύση όσο και στην σωστή λιπαρότητα, αν θέλετε να το παραλείψετε προσθέστε ελαιόλαδο.
~ Προτιμήστε γάλα εβαπορέ.
~ Η ποσότητα των μπαχαρικών είναι ενδεικτική, εσείς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατά βούληση.
~ Αν παραλείψετε το βούτυρο όσο ψήνετε τα κεμπάπ μπορείτε να τα αλείφετε με ελαιόλαδο.