Το απόλυτο σιροπιαστό με καρύδι ή φυστίκι, ο μπακλαβάς, γιατί Χριστούγεννα χωρίς μπακλαβά δεν γίνονται!
Μπακλαβάς Recipe
By 20 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (30 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50-60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 35 mins
Το απόλυτο σιροπιαστό με καρύδι ή φυστίκι, ο μπακλαβάς, γιατί …
Υλικά
- > Για τον Μπακλαβά
- 500 gr. φύλλο κρούστας
- 200 gr. φυστίκι ανάλατο
- 300 gr. καρύδια
- 100 gr. φρυγανιά ή γαλέτα
- 120 gr. ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- 1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 400 gr. βούτυρο
- 100 ml. σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
- Μοσχοκάφια
- > Για το Σιρόπι
- 6 φλυτζάνια ζάχαρη
- 4 φλυτζάνια νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
Οδηγίες
- Ο μπακλαβάς
Σπάμε τα καρύδια και τα φυστίκια στο multi. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς,την φρυγανιά,την ζάχαρη,την βανίλια και τα κανελογαρίφαλα. - Σε ένα ταψί που το βουτυρώνουμε ελαφρά στρώνουμε 4 φύλλα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο μείγμα γέμισης τα φύλλα .
Η διαδικασία είναι η εξής: στρώνουμε δύο φύλλα και πασπαλίζουμε με μείγμα,μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. - Κρατάμε 4 φύλλα για το τελείωμα.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά,σε σχήμα ρόμβου, αρκετά βαθιά και καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι στο κέντρο του ρόμβου.
- Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε» το λάδι με το βούτυρο και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 175°C.
- Το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. - Το σιρόπιασμα
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο σιροπιάζουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι τον μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει καλά!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
νοστιμο
Εύα σε ευχαριστούμε!!!!