Σπιτικός Γλυκός Τραχανάς
By 17 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 3000 gr. (1 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 170 hrs 0 min
Τί ποιό λαχταριστό από ένα ζεστό πιάτο τραχανά τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
Γλυκός,ξινός,με ντομάτα,συνοδευμένος με φρυγανισμένο ψωμί, με τσαλαφούτι, με ξινόγαλο, με φετούλα!
Η απλότητα ενός ζυμαρικού σε μεγαλείο γεύσης!
Η συνταγή είναι από "καταξιωμένη" νοικοκυρά της Ηπείρου!
Ο τραχανάς φτιάχνεται το καλοκαίρι και απαραίτητη προυπόθεση για πλήρη επιτυχία είναι τα αγνα και φρέσκα υλικά, να μην πάρει υγρασία όσο στεγνώνει στον ήλιο και φυσικά λίγη υπομονή!
Υλικά
- 3000 gr. αλεύρι σταρένιο
- 3000 ml. γάλα πρόβειο
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει περίπου να φτάσει στους 70°C ανακατεύοντας το κατά διαστήματα .
Βάζουμε τα αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε μία λακκούβα.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ζυμώνουμε να να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο και να μήν κολλάει στα χέρια μας .
Ανάλογα πώς θα μας βγεί προσθέτουμε γάλα ή αλεύρι. - Αφήνουμε το ζυμάρι 8 ώρες σκεπασμένο.
Σε ένα τραπέζι απλώνουμε ένα πανί να σκεπαστεί η επιφάνεια του ή τραπεζομάντηλο βαμβακερό.
Κόβουμε τον τραχανά σε χοντρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο στον ήλιο. - Όταν στεγνώσουν τα κομμάτια, τα περνάμε από χοντρό κόσκινο και τρίβουμε με την παλάμη μας για να θρύμματιστεί ή το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τρίβοντας το ζυμάρι.
Ακολουθούμε την διαδικασία αυτή για όλο το ζυμάρι. - Αφήνουμε τον τραχανά μία εβδομάδα στον ήλιο απλωμένο και σκεπασμένο με τούλι για να στεγνώσει.
Κατα διαστήματα τον ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά.
Μόλις τον μαζέψουμε τον διατηρούμε σε πάνινες σακούλες και σε δροσερό και ξηρό μέρος.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Ευκολο