Ακούγοντας τη λέξη ραβιόλι «λιώνω»! Αν αναρωτιέσαι.. τα ραβιόλι δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, όμως προσπάθησέ το με αυτή τη συνταγή για ραβιόλια με ρικότα, σπανάκι και μανιτάρια.
Δε θα σου πω οτι κάνω τα τέλεια ραβιόλια, μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και χρόνο, όμως δεν παύει να είναι σπιτικά και πολύ γευστικά.
Η δυσκολία με τα ραβιόλια είναι η ζύμη, όπως και με όλα τα χειροποίητα ζυμαρικά ενώ στην αρχή όλα μοιάζουν εύκολα στη μέση της διαδικασίας.. αρχίζουν τα δύσκολα.
Στη πραγματικότητα, αν δεν είχα την κουζινομηχανή της Kenwood Chef Titanium, σίγουρα δε θα επιχειρούσα συχνά στο σπίτι τη παρασκευή των ραβιόλι αφού το ζύμωμα παίζει ρόλο.
Όμως ο δυνατός, ανοξείδωτος γάντζος ζύμης της Kenwood αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά του ζυμώματος και σε λίγα λεπτά έχω πανέτοιμη τη ζύμη.
Με τα ραβιόλια ταιριάζει μοναδικά η «γαλακτερή» ρικότα (ανθότυρο), πως όχι άλλωστε αφού αναφερόμαστε στην ιταλική κουζίνα.
Αυτό όμως που αγαπώ πολύ να χρησιμοποιώ για να εμπλουτίσω τη γέμιση των ραβιόλι είναι το τρυφερό σπανάκι ή τα σέσκουλα, ελαφρά σωταρισμένα με αρκετό πιπέρι.
Κατόπιν αναμειγνύεται με τη κρεμώδη ρικότα, η γέμιση τους έχει σίγουρη επιτυχία και αρέσει σε όλους!
Επίσης οι ξηροί καρποί ταιριάζουν πολύ, σε αυτή τη συνταγή επέλεξα τα φουντούκια αλλά ταιριάζουν εξίσου καλά και τα καρύδια.
Φυσικά επειδή είναι Χριστούγεννα θέλω κάτι ξεχωριστό στο γιορτινό τραπέζι γι΄αυτό και εμπλουτίζω γευστικά με μανιτάρια σιτάκε (shiitake).
Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από το να τα σωτάρω με βούτυρο και να τα αρωματίσω με φρέσκο θυμάρι ή φασκόμηλο.
Εννοείται βέβαια οτι τρώγονται και χωρίς μανιτάρια ή σερβίρονται μέσα σε έναν ωραιότατο ζωμό κρέατος ή από μανιτάρια.
Σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στην Ιταλία όπου και θα προσπαθήσω να «ανακαλύψω» τα ωραιότερα ravioli της χώρας!
Εγώ σου δίνω τη βασική συνταγή για ραβιόλια με γέμιση ρικότα, σπανάκι και μανιτάρια σιτάκε.
Εσύ δοκίμασέ τα όπως σου αρέσουν στο γιορτινό σου τραπέζι ή απλά ακολούθησε τον πιο νόστιμο συνδυασμό, αυτόν που σου προτείνω.
Μέχρι τις επόμενες χριστουγεννιάτικες συνταγές, την αγάπη μου.
Εύα <3
Συνταγή για ραβιόλια με ρικότα, σπανάκι και μανιτάρια σιτάκε
Κατηγορία Συνταγής: Ζυμαρικά, ζύμες, λαχανικά, Ιταλική Κουζίνα, Χριστούγεννα, ορεκτικά, κυρίως
Χρόνος Προετοιμασίας: 90’
Χρόνος Μαγειρέματος: 30′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Ποσότητα: 5-6
Υλικά
Για τα ραβιόλια
200 γρ. αλεύρι
20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κρόκους
80 ml κρύο νερό
20 ml ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Επιπλέον
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
1 ασπράδι
40 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση
200 γρ. ρικότα
30 γρ. φουντούκια
150 γρ. σπανάκι baby
20 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μανιτάρια
200 γρ. μανιτάρια σιτάκε ή καφέ
40 γρ. βούτυρο
20 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Τα ραβιόλια
Στον κάδο της κουζινομηχανής Chef Titanium ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακούβα μέσα στην οποία ρίχνουμε τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το νερό.
Με τον γάντζο ζύμης ξεκινάμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, αυξάνοντάς τη σταδιακά και ζυμώνουμε για 5’.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη 45’ να ξεκουραστεί.
Η γέμιση
Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το σπανάκι για 1-2 λεπτά, το βάζουμε σε ξύλο κοπής
και το ψιλοκόβουμε, το ανακατεύουμε με τη ρικότα και προσθέτουμε το θυμάρι και
αρκετό πιπέρι.
Τοποθετούμε τον κόπτη στη κουζινομηχανή και θρυμματίζουμε τα φουντούκια.
Στον κάδο του μίξερ αναδεύουμε τη ρικότα και προσθέτουμε τα φουντούκια.
Η συναρμολόγηση
Αλευρώνουμε τον πάγκο, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και
ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα.
Κόβουμε κάθε φύλλο σε 4 λωρίδες, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι αφήνουμε μικρές κουταλιές από τη γέμιση σε απόσταση 3 εκατοστών τη μια από την άλλη κατά μήκος του φύλλου.
Αλείφουμε τις άκρες με ασπράδι και καλύπτουμε με ένα από τα φύλλα που κόψαμε, πιέζουμε για να κολλήσει η ζύμη, κόβουμε με ροδέλα και πιέζουμε με την άκρη του πιρουνιού για να κλείσουν τα ραβιόλι.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλα τα ραβιόλια.
Ακουμπάμε κάθε ραβιόλι σε αλευρωμένη επιφάνεια δίσκου για να μην κολλήσουν
μεταξύ τους και αφήνουμε να στεγνώσουν για 40 λεπτά περίπου.
Το βράσιμο
Βράζουμε να νερό για τα ραβιόλια και προσθέτουμε αλάτι.
Ξεκινάμε να βράζουμε τα ραβιόλια 4-5 κάθε φορά μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, δίπλα μας ζεσταίνουμε σε ευρύχωρο τηγάνι το βούτυρο και αμέσως τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα σωτάρουμε για ελάχιστα από κάθε πλευρά.
Τα μανιτάρια
Μόλις τελειώσουμε σωτάρουμε στο ίδιο
τηγάνι με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες και πασπαλίζουμε με το
αλεύρι.
Προσθέτουμε τις σκελίδες των σκόρδων, αφού πρώτα τις πατήσουμε με την άκρη του μαχαιριού να σπάσουν, συνεχίζουμε με το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη worcestershire sauce και λίγο από νερό που έβρασαν τα ραβιόλι, μέχρι να έχουμε μια ρευστή σάλτσα τελευταίο προσθέτουμε το βούτυρο και αποσύρουμε.
Μοιράζουμε τα ραβιόλια σε πιάτα και προσθέτουμε μανιτάρια, σάλτσα και φύλλα από σπανάκι.
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καφέ απλά μανιτάρια ή λευκά
-Εκτός από φουντούκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια
-Τα ραβιόλια μπορούμε να τα κάνουμε και στρογγυλά
–Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για ζυμαρικά