Καταπληκτικά, αφράτα και τραγανά παραδοσιακά Γιαννιώτικα κουλουράκια, που μοιάζουν με τους κουραμπιέδες δοκιμάστε τα τώρα στις γιορτές, αλλά τρώγονται και όλο τον χρόνο!
Γιαννιώτικα Κουλουράκια
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 60 κουλουράκια
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 45 mins
Καταπληκτικά, αφράτα και τραγανά παραδοσιακά Γιαννιώτικα κουλουράκια, …
Υλικά
- 1000 gr. αλεύρι μαλακό
- 350 gr. βούτυρο πρόβειο
- 300 gr. ζάχαρη
- 5 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο
- 10 αυγά
- μαγειρική αμμωνία
- 3 κάψουλες βανιλλίνης
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. - Προσθέτουμε στα ασπράδια λίγο αλάτι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5 λεπτά να αφρατέψουν. - Προσθέτουμε στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε για 2′ λεπτά.
Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε στο μείγμα την μαρέγκα, ανακατεύντας απαλά με μία σπάτουλα. - Διαλύουμε την αμμωνία και τις βανίλιες στο γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα αλεύρι 3 κουταλιές αλεύρι και κατόπιν το γάλα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. - Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη αφράτη και εύπλαστη.
Κόβουμε ένα κομμάτι και πλάθουμε ένα κουλουράκι, άν η ζύμη απλώσει τότε χρειάζεται λίγο ακόμη αλέυρι, οπότε προσθέτουμε λίγο ακόμη. - Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά εναν αντικολλητικό δίσκο.
Βουτάμε τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο και πλάθουμε την ζύμη σε μακριά κορδόνια.
Σχηματίζουμε στρογγυλά κουλουράκια μετρίου μεγέθους, γιατί θα φουσκώσουν. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα κουλουράκια τα ακουμπάμε σε σχάρα και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.