Απολαυστική υγιεινή γρανίτα χωρίς ζάχαρη, με σιρόπι αγαύης και με αγαρ-αγαρ, διάλεξε ανάμεσα σε λεμόνι, κεράσι-βύσσινο ή και τα δύο!
Ποιος δεν λατρεύει να απολαμβάνει τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα, μετά το μπάνιο ή τη μεσημεριανή σιέστα, μια παγωμένη γρανίτα;
Η πρώτη γρανίτα που έφτιαξα ήταν με τη βυσσινάδα της μαμάς μου σε μια παγοθήκη.
Τα αδέρφια μου, οι φίλοι μας κι εγώ κάθε απόγευμα “σκασμένοι” από το παιχνίδι τρέχαμε σπίτι μου, παίρναμε από ένα παγάκι και δροσιζόμασταν!
Άλλοτε οι γονείς μας κερνούσαν το αξεπέραστο σπρώξε-γλείψε!
Όπως και να έχει, είναι ότι πιο yummy και δροσιστικό υπάρχει και επειδή συνεχίζουμε να τη λατρεύουμε τη φτιάχνω συχνά.
Δεν χρειάζομαι καν θήκες για γρανίτα, αρκούν τα ξυλάκια και μερικά χάρτινα ποτηράκια, αν και εννοείται πως έχω και θήκες 🙂
Πλέον η γρανίτα μπορεί να είναι εντελώς υγιεινή, καθώς δεν χρειάζομαι ίχνος ζάχαρη, παρά μόνο σιρόπι αγαύης και αγαρ-αγαρ για να φτιάξω παγωμένες γρανίτες.
Σίγουρα οι γρανίτες με σιρόπι ζάχαρης έχει άλλη σύσταση αλλά στη συνταγή για γρανίτα χωρίς ζάχαρη δεν “τρως” απλά ένα κομμάτι πάγου!
Η γρανίτα λεμόνι με την ελαφρώς ξινούτσικη γεύση της αλλά και το βύσσινο, το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, είναι οι αγαπημένες μου.
Πάντως την καλύτερη γρανίτα την έχω φάει στη Σικελία.
Εκεί είναι ό,τι πιο must σε παγωμένο επιδόρπιο και αυτή επίσης όπως και το μπριός με παγωτό, τα τρώνε για πρωινό!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Η γρανίτα λεμόνι
Στη φωτογραφία βλέπεις μια κατακίτρινη γρανίτα λεμόνι, σαφώς και το χρώμα είναι “πειραγμένο” αφού έχω προσθέσει κουρκουμά.
Έτσι η γρανίτα λεμόνι, γίνεται ακόμη πιο θρεπτική!
Επίσης, εκτός από το λεμόνι έχω χρησιμοποιήσει και μοσχολέμονο, το οποίο “σπάει” την ξινίλα του λεμονιού και αρωματίζει υπέροχα.
Άρα όπως κατάλαβες είναι εξαιρετικά υγιεινή.
Η γρανίτα κεράσι-βύσσινο
Το βύσσινο είναι και αυτό ξινό και το κεράσι πιο γλυκό, οπότε έχω κάνει έναν συνδυασμό των 2.
Κι εδώ το μόνο που έχω προσθέσει είναι λίγο τριμμένο τζίντζερ που ταιριάζει τέλεια με το κεράσι και το βύσσινο, όμως είναι εντελώς προαιρετικό.
Τα γλυκαντικά
Για να δώσω γλυκιά γεύση χρησιμοποίησα σιρόπι αγαύης, το οποίο προτιμώ περισσότερο από όλα τα γλυκαντικά.
Το βρίσκω πανεύκολα, η γεύση του είναι απλώς γλυκιά και δεν επηρεάζει την επίγευση όταν το προσθέτω σε συνταγές χωρίς ζάχαρη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον σφένδαμο.
Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις είναι σχετική για τον καθένα αλλά και βάση της οξύτητας των φρούτων που χρησιμοποιούμε.
Το πηκτικό στοιχείο
Όπως είπα παραπάνω οι γρανίτες αυτές δεν είναι απλά ένα κομμάτι πάγου, αφού έχω προσθέσει στο μείγμα αγαρ-αγαρ, το οποίο είναι μια φυτική ζελατίνη.
Το έχω προσθέσει σε σχετικά μικρή ποσότητα, δεν θέλω παγωμένο ζελέ απλά θέλω να δημιουργήσω ένα πιο soft αποτέλεσμα.
Σε αυτό θα βοηθούσε βέβαια η προσθήκη ζάχαρης, το αλκοόλ και το κόρν φλάουρ αλλά προτιμώ το αγαρ-αγαρ.
Απλό, υγιεινό, εύκολο και μια μικρή αναμονή!
Τις γρανίτες μπορείς απλά να τις απολαύσεις με τον συνηθισμένο τρόπο ή να τις σερβίρεις με αλκοόλ π.χ. το ρούμι ή τζιν ταιριάζει τέλεια και με τις 2 γεύσεις!
Cheers!
♡
Εύα
Γρανίτα με κεράσι-βύσσινο και λεμόνι χωρίς ζάχαρη
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη γρανίτα λεμόνι
- 200 γρ. φρέσκο χυμό από λεμόνια
- 150 γρ. φρέσκο χυμό από μοσχολέμονα
- 1½ κ.σ. σιρόπι αγαύης
- 1 ½ κ.γ. αγαρ-αγαρ
- 450 γρ. νερό
- ¼ κ.γ. κουρκουμά
- Ελάχιστο αλάτι
Για τη γρανίτα κεράσι-βύσσινο
- 250 γρ. κεράσια , καθαρισμένα
- 150 γρ. βύσσινα , καθαρισμένα
- 500 γρ. νερό
- 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
- 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ , τριμμένο
- 1 ½ κ.γ. αγαρ-αγαρ
Διαδικασία
Η γρανίτα λεμόνι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και το αγαρ-αγαρ, τα οποία βράζουμε μέχρι να πάρουν 1-2 βράσεις και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το νερό και προσθέτουμε τον κουρκουμά, το αλάτι, το σιρόπι αγαύης και τους χυμούς.
- Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε σιρόπι αγαύης.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε θήκες ή χάρτινα ποτηράκια και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα βυθίζουμε στα κυπελλάκια τα ξυλάκια, παγώνουμε για ακόμη 2-3 ώρες και σερβίρουμε.
Η γρανίτα κεράσι-βύσσινο
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ποσότητα από το νερό και το αγαρ-αγαρ, τα οποία βράζουμε μέχρι να πάρουν 1-2 βράσεις και αποσύρουμε.
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά τα κεράσια, τα βύσσινα, το τζίντζερ, το σιρόπι αγαύης και το υπόλοιπο νερό.
- Προσθέτουμε τον πολτό φρούτων στο νερό που βράσαμε και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη σιρόπι αγαύης.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε θήκες ή χάρτινα ποτηράκια και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα βυθίζουμε στα κυπελλάκια τα ξυλάκια, παγώνουμε για ακόμη 2-3 ώρες και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή