Η τυπική Βρετανική συνταγή, η πίτα του βοσκού ή Shepherd’s pie μια εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη!
Η πίτα αυτή προέρχεται κυρίως από την Βόρεια Αγγλία και Σκωτία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός των προβάτων – εξ’ ου και το όνομα.
Λέγεται μάλιστα ότι αρχικά φτιαχνόταν από τα περισσεύματα του ψητού αρνιού και των υπολοίπων φαγητών, τα οποία κάλυπτα με τον πουρέ, για να είναι “ελκυστικά” στο μάτι!
Η κλασική αυτή πίτα, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις πίτες, όπως εμείς τις γνωρίζουμε είναι πλούσια σε ποικιλία γεύσεων, παραλλαγών και πολύ χορταστική!
Πίτα του Βοσκού - ShepherdΆs pie
By 27 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (8 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 hr 10 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 40 mins
Η τυπική Βρετανική συνταγή, η πίτα του βοσκού ή Shepherd's pie μια εύκολη …
Υλικά
- > Για τον Κιμά
- 500 gr. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 μέτρια καρότα
- 2 κλωναράκια σέλινο
- 1 μέτριο πράσο
- 3-4 κουταλιές της σούπας αρακά
- 3-4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
- 200 ml. καλαμπόκι
- 300 ml. ζωμό βοδινού
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sause
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1½ κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
- 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ξερό
- 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- μοσχοκάρυδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για τον Πουρέ
- 1000 gr. πατάτες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 150 ml. γάλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire sause
- Αλάτι
- 5-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
Οδηγίες
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το σέλινο.
Κόβουμε τα καρότα σε κύβους και το πράσο σε ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμετο ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα και προσθέτουμε την δάφνη και το πιπέρι. - Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό, την ζάχαρη, την πάστα τομάτας, την Worcestershire sause, το σέλινο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το πράσο, τον αρακά, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
Σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. - Σ' αυτό το σημείο βάζουμε και τις πατάτες να βράζουν για να ετοιμάσουμε τον πουρέ.
Μόλις ο κιμάς μείνει με πολύ λίγα υγρά, προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Αγήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε. - Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Λιώνουμε τις πατάτες καυτές και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο και την Worcestershire sause.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. - Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τον πουρέ, πολύ καλά, όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα.
Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε περίπου για 35 λεπτά στους 180°C Κελσίου. - Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε!
Θα ήθελα να δοκιμάσω τη συνταγή αλλα έχω μια γρήγορη ερώτηση: Στα υλικά της συνταγής αναφέρεις “3-4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι” και παρακάτω “200 ml. καλαμπόκι”. 200ml καλαμπόκι;; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος; Ευχαριστω εκ των προτερων!