Μπακαλιάρος με Μαύρους Γίγαντες, Πλακί

By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 6 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 27 hrs 0 min
Ένα υπέροχο φαγητό, που αποτελείται από πολύ θρεπτικά υλικά!
Δοκιμάστε τον συνδιασμό του μπακαλιάρου με τους γίγαντες, οι γεύσεις είναι υπέροχες!
Υλικά
- 1000 gr. μπακαλιάρο
- μαύρα φασόλια γίγαντες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 ματσάκι άνηθο
- 200 ml. χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες
- ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Οδηγίες
- Οι γίγαντες
Βάζουμε να μουσκέψουν τα φασόλια σε χλιαρό νερό, μία μέτρια κουταλιά αλάτι για 8 ώρες ή όλο το βράδυ. - Ο μπακαλιάρος
Κόβουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου σε μερίδες.
Αν δεν είναι ξαρμυρισμένος, πρέπει να ξαρμυρίσει σε άφθονο κρύο νερό.
Θα το ξαρμυρίσουμε για 1 ολόκληρη ημέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες.
Κατόπιν τον βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. - Το μαγείρεμα
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με άφθονο ζεστό νερό και τους βράζουμε μέχρι να χυλώσουν και να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Μόλις βράσουν και μαλακώσουν, χύνουμε το νερό που έχει μείνει.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. - Σωτάρουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τους γίγαντες, αλάτι και πιπέρι.
Σωτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα οποία έχουμε στεγνώσει.
Σε ένα ταψί απλώνουμε τους γίγαντες με τα λαχανικά, ρίχνουμε τις σταφίδες και ακουμπάμε πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου. - Ανακατεύουμε την ντομάτα, με 2 ποτήρια ζεστό νερό τους και με την ζάχαρη, περιχύνουμε το φαγητό.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Ψήνουμε στους 180° C Κελσίου μέχρι να δέσει η σάλτσα και να χυλώσουν, περίπου 1 ώρα.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο