Γλυκά Μασουράκια Χίου
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 40 (10-12 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 55 mins
Τοπικό και παραδοσιακό γλύκισμα της Χίου, τα υπέροχα μασουράκια!
Τραγανά, πεντανόστιμα και πανεύκολα!
Σ΄αυτήν την συνταγή επέλεξα ένα γλυκό μαστίχα με άρωμα λεμόνι και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!
Σας το προτείνω όμως και σε δύο παραλλαγές μία με σκέτη άχνη και μία σιροπιαστή εκδοχή, μπορείτε να τα κάνετε μισά με άχνη, μισά με σιρόπι!
Υλικά
- 500 gr. φύλλο κρούστας
- 500 gr. γλυκό μαστίχα
- 400 gr. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 150 gr. ινδοκάρυδο
- 2 ασπράδια αυγών
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
- Στρώνουμε τα φύλλα σε επίπεδη επιφάνεια όλα μαζί.
Τα χαράζουμε και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τέσσερα ίσια κομμάτια, κάνωντας έναν σταυρό.
Τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα. - H γέμιση
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα στο multi.
Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπώλ τα αμύγδαλα, το ινδοκάρυδο, το ξύσμα, το γλυκό μαστίχα, το οποίο ζεσταίνουμε ελαφρά σε μπαίν μαρί, και την μαρέγκα. - Η ολοκλήρωση
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Βουτυρώνουμε καλά 2 κομμάτια φύλλου και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Απλώνουμε 1 γεμάτη κουταλιά από το μείγμα μαστίχας κατά μήκος της στενής πλευράς. - Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων λίγο προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό απαλά, αφού πρώτα περάσουμε τις άκρες με λίγο νεράκι για να κολλήσουν.
Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τοποθετούμε όλα τα μασουράκια στο ταψί και βουτυρώνουμε καλά. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη.