Τυρόψωμο, η παραδοσιακή συνταγή του Ορχομενού και της κυρίας Σούλας.
Τραγανό, βουτυράτο και πεντανόστιμο, μια παραδοσιακή συνταγή από τον Ορχομενό Βοιωτίας, τοτυρόψωμο αυτό δεν λείπει πότε από τα σπίτια αλλά ούτε από τα γιορτινά τραπέζια!
Τυρόψωμο (Παραδοσιακή Συνταγή Ορχομένου)
By 8 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (1-15 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 3 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 hrs 50 mins
Τυρόψωμο, η παραδοσιακή συνταγή του Ορχομενού και της κυρίας …
Υλικά
- > Για το Φύλλο
- 1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2¾ φλυτζάνια νερό χλιαρό
- > Για την Γέμιση
- 600 gr. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 450 gr. βούτυρο
- > Για την Επάλειψη
- 2 αυγά
Οδηγίες
- Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφαιρούμε το γαλακτώδες υγρό από την επιφάνεια.
- Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.
- Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει σε μεγάλο φύλλο, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
- Απλώνουμε την φέτα να πάει παντού, διπλώνουμε το φύλλο ανάλαφρα, το "στρίβουμε" και το αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης και υπολογίζουμε να μας μείνει περίπου το ¼ από το βούτυρο που λιώσαμε.
- Σε ένα βουτυρωμένο μεγάλο ταψί βάζουμε τα γεμιστά ζυμαράκια, ξεκινώντας από το κέντρο, τα πιέζουμε να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνουν σαν μια πίτα.
- Χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 220°C μέχρι να ροδίσει, περίπου 60 λεπτά .
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.