Τυρόψωμο (Παραδοσιακή Συνταγή Ορχομενού)

3.2K

Τυρόψωμο, η παραδοσιακή συνταγή του Ορχομενού και της κυρίας Σούλας.

Τραγανό, βουτυράτο και πεντανόστιμο, μια παραδοσιακή συνταγή από τον Ορχομενό Βοιωτίας, τοτυρόψωμο αυτό δεν λείπει πότε από τα σπίτια αλλά ούτε από τα γιορτινά τραπέζια!

 

Τυρόψωμο (Παραδοσιακή Συνταγή Ορχομένου)

Τυρόψωμο Ορχομενού

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 8 Ιουλίου, 2013

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (1-15 Servings)
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 3 hrs 0 min
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 mins
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 hrs 50 mins

Τυρόψωμο, η παραδοσιακή συνταγή του Ορχομενού και της κυρίας …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφαιρούμε το γαλακτώδες υγρό από την επιφάνεια.

  3. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.
  4. Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει σε μεγάλο φύλλο, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Απλώνουμε την φέτα να πάει παντού, διπλώνουμε το φύλλο ανάλαφρα, το "στρίβουμε" και το αφήνουμε στην άκρη.


  6. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης και υπολογίζουμε να μας μείνει περίπου το ¼ από το βούτυρο που λιώσαμε.
  7. Σε ένα βουτυρωμένο μεγάλο ταψί βάζουμε τα γεμιστά ζυμαράκια, ξεκινώντας από το κέντρο, τα πιέζουμε να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνουν σαν μια πίτα.
  8. Χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.
    Ψήνουμε στους 220°C μέχρι να ροδίσει, περίπου 60 λεπτά .
    Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close