Ρόδι θεωρείται ο καρπός της γονιμότητας, του πλούτου και της τύχης.
Το φυτό
Η ροδιά μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδι.
Οι καρποί της είναι κόκκινοι και κίτρινοι όταν ωριμάσει το φρούτο, γεμάτα μικρά ζουμερά σποράκια.
Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae) και ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales).
Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία, συγκεκριμένα στην Περσία και πρόκειται για ένα από τα πρώτα φρούτα.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια.
Καλλιέργεια
Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.
Η ροδιά καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζεται το γνωστό ποτό γρεναδίνη, για καλλωπιστικούς, θεραπευτικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.
Για την ιστορία
Από το ρόδι έχει πάρει το όνομά της η Ισπανική πόλη Γρανάδα.
Στην Ελληνική παράδοση, το ρόδι και τα σποράκια του είναι το σύμβολο της γονιμότητας και αιωνιότητας, γιΆ αυτό σε κάθε νέο γεγονός σπάμε ένα ρόδι όπως γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια.
Παρόλαυτα συνδέεται και με το θάνατο γι” αυτο και στα κόλυβα βάζουμε σπόρους ροδιού…
Μυθολογικά καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την «δέσει» στον ¶δη αλλά και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους.
Επίσης αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» της Θρησκείας του Bουδισμού.
Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα, στους μανδύες των ιερέων αλλά αναφέρεται στο ¶σμα Ασμάτων της Παλαιάς Διαθήκης.
Φαρμακευτική και Θεραπευτική Χρήση
Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη.
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
Προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και το έλκος.
Διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές ιδιότητες.
Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, βοηθά στην πίεση του αίματος.
Χρησιμοποιήστε τις φλούδες και τα φύλλα για να κάνετε αφέψημα!
Διατροφική Αξία
Η ενέργεια ανά ρόδι είναι περίπου 235 kcal
Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C, E, K, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ιδιότητες!
Στοιχεία:
Πρωτεΐνες 4,71 gr.
Υδατάνθρακες 52,73 gr.
Λιπαρά 3,30 gr.
Φυτικές ίνες 11,3 gr.
Όλα αυτά τα συστατικά μπορείτε να τα πάρετε από τον χυμό του ροδιού η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού αλλά και σε σχέση με πολλά άλλα φρούτα.
? Πώς να καθαρίσετε εύκολα το ρόδι
Κόβουμε κυκλικά το ρόδι και αφαιρούμε την φλούδα στο μέρος του κοτσανιού.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαιράκι μέχρι το κάτω μέρος, όπως κάνουμε με το πορτοκάλι.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε το ρόδι στη μέση και συλλέγουμε τους σπόρους.
? Πώς να τα διατηρήσετε το ρόδι
Τα ρόδια διατηρούνται αρκετά εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος και ειδικά αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους.
Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου σε χαρτοσακούλα.
Μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε σακουλάκι για τρόφιμα.
? Πώς να πάρετε τον χυμό από το ρόδι
Στύβετε τα ρόδια στοΝ στύφτη, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι.
¶ν θέλετε τα περνάτε από τουλπάνι για να πάρετε τον χυμό των ροδιών χωρίς μεμβράνες ή σπόρους.
? H χρήση του ροδιού στην κουζίνα
Οι σπόροι του ροδιού χρησιμοποιύνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, όπως και ο χυμός τους!
Σε σαλάτες, κρύες κρέμες, μούς, ζελέ, κάνουν υπέροχη σάλτσα και σιρόπι, επίσης γίνονται μαρμελάδα και λικέρ!
Τέλος τα υπέροχα λαμπερά κατακόκκινα σποράκια διακοσμούν καταπληκτικά τα πιάτα!