Αρακάς με κολοκυθάκια αυγολέμονο, ένα υπέροχο ανοιξιάτικο φαγητό της Ελληνικής Κουζίνας που η νοστιμιά του είναι μοναδική, από τις καλύτερες συνταγές για το καθημερινό τραπέζι!

Από μικρή λάτρευα το αυγολέμονο, η μαμά μου το χρησιμοποιούσε για να μου «χρυσώσει» τα λαχανικά αφού ήμουν εξαιρετικά δύσκολο παιδί στο φαγητό!

Ευτυχώς μεγαλώνοντας άρχισα να εκτιμώ όλα τα πράσινα λαχανικά, τα κολοκυθάκια, αν και τα συμπαθώ, δεν μου αρέσουν καθόλου ετσι μεγειρεμένα, και η αλήθεια είναι πως τα πρόσθεσα επειδή τα τρώει η Υβόννη.

Όμως σε αυτό το φαγητό τα κολοκυθάκια ήταν το highlight της νοστιμιάς, απίστευτα ταίριαξε με τον αρακά γιατί το αυγολέμονο τους πάει «κολασμένα»!

Βέβαια ο αρακάς ήταν και είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά, όμως τον θέλω πάντα καλομαγειρεμένο και μιλώντας για καλομαγειρεμένα λαδερά υπάρχουν δυο-τρια μικρά «πραγματάκια» που κάνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα, πάντα, στο λαδερό κοκκινιστό αρακά προσθέτω κανέλα γίνεται μούρλια και συνοδεύω στο τραπέζι με γιαούρτι, όνειρο!

Στο λεμονάτο πάντα στίβω ένα λεμόνι και για να «σβήσω» τα λαχανικά και προσθέτω μπόλικο άνηθο.

Γενικά όμως τα λαχανικά που θα προσθέσουμε στον αρακά πρέπει να είναι ανάλογα το είδος ομοιόμορφα κομμένα, το σωτάρισμα παίζει μεγάλο ρόλο, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρκετό, όμως θέλει μέτρια φωτιά να «μελώσουν».

Τέλος λίγα υγρά και σιγανό μαγείρεμα, έτσι όλα τα λαχανικά θα παραμείνουν ολόκληρα και θα μαλακώσουν σώστα!

Έπειτα ετοιμάζεις το αυγολέμονο, περιχύνεις και κουνάς πολύ-πολύ καλά την κατσαρόλα ώστε όλα μαζί να γίνουν «ένα».

Σερβίρεις, δίπλα σου πάρε λίγο ακόμη λεμόνι και ψωμί, δε γίνεται αυτό το φαγητό να το φας χωρίς αρκετό ψωμί… το ζητά το αυγολέμονο!


Αρακάς με Κολοκυθάκια Αυγολέμονο

Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

– 500 γρ. αρακά
– 4 κολοκυθάκια
– 2 καρότα
– 2 πατάτες
– 1 ξερό κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 μικρό ματσάκι άνηθο
– 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
– 80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
– 350 ml ζωμό λαχανικών
– 2 αυγά
– 2 λέμονια
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα ενώ τα καρότα σε κυβάκια, σε μέτρια κομμάτια τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βήμα 2: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε για 5 λεπτά τον αρακά, το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Βήμα 3: Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια,τις πατάτες, τα καρότα, τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για λεπτά.

Βήμα 4: Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το χυμό του ενός λεμονιού και το ζωμό των λαχανικών.

Βήμα 5: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 6: Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για περίπου μισή ώρα και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Βήμα 7: Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και το χυμό του λεμονιού, περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και κουνάμε καλά την κατσαρόλα ώστε να «δέσει» το αυγολέμονο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν θέλουμε να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς αυγολέμονο, ανακατεύουμε το χυμό 2 λεμονιών με 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε στο φαγητό 5 λεπτά πριν το αποσύρουμε.

Συνταγή για λαδερό Αρακά με Κολοκυθάκια

Συνταγές για Λαχανικά

Φρέσκα Λαχανικά _Αρακάς_Κολοκυθάκια

Συνταγές για Λαδερό Αρακά

Συνταγή για Αυγολέμονο

Arakas Avgolemono

Ανοιξιάτικες Συνταγές με Λαχανικά

Αρακάς Κολοκυθάκια Αυγολέμονο Συνταγές

Αρακάς Λαδερός Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.