Φτιάχνω μια καλοκαιρινή σαλάτα με ροδάκινα, ντοματίνια και ψωμί, εμπνευσμένη από την ιταλική παντσανέλα – μια μοντέρνα εκδοχή της, αν δεν έλειπε το κρεμμύδι!
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο ιδανικό για τα καλοκαιρινά βράδια από το να απολαύσω μια δροσερή, γευστική σαλάτα.
Άλλωστε, το καλοκαίρι φτιάχνουμε σαλάτες με κάθε είδους ντομάτες και ντοματίνια – αυτά είναι η βάση τους.
Κάθε φορά που το θερμόμετρο ανεβαίνει, στρώνω το τραπέζι στη βεράντα.
Αφήνω τη φαντασία μου και τα διαθέσιμα υλικά που έχω να “φτιάξουν” την συνταγή.
Και ξέρεις πώς σκέφτομαι; Δεν μαγειρέψω, θα συνθέσω.
Και τις περισσότερες φορές, η συνταγή είναι μια καλοκαιρινή σαλάτα.
Αυτή τη φορά είχα πάρα πολλά πεντανόστιμα ντοματίνια και ροδάκινα.
Πάνε χρόνια που αγάπησα μια ντοματοσαλάτα με ροδάκινο και φέτα και την θυμήθηκα.
Δεν είχα φέτα αλλά είχα ένα υπέροχο προζυμένιο μπαγιάτικο ψωμί, panzanella μου έκλεισε το μάτι!
Ετοιμάζω το dressing, ελαιόλαδο – σκόρδο – βασιλικός.
Έκοψα σε κύβους μερικές φέτες από μπαγιάτικο ψωμί που προηγουμένως είχα ψήσει και όπως είναι καυτό αμέσως ραντίζω με το dressing.
Διάλεξα ώριμα, ζουμερά ροδάκινα και τα έκοψα σε φέτες και συνδύασα με τα ντοματίνια σε μπολ.
Φυσικά το αγγούρι δεν μπορούσε να λείπει!
Όσο κόβω, μυρίζω, δοκιμάζω την καλοκαιρινή σαλάτα..
Προσθέτω σταγόνες ξίδι από λευκό κρασί, επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίζω με θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φρέσκα ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού οπωσδήποτε!
Και ναι, αυτή τη φορά άφησα έξω το κρεμμύδι, ίσως γιατί το ροδάκινο προσέφερε ήδη την οξύτητα και τη φρουτώδη ισορροπία που χρειαζόμουν.
Δες την συνταγή για την τέλεια, μυρωδάτη καλοκαιρινή σαλάτα με ροδάκινα, ντοματίνια και ψωμί και μην ξεχάσεις να διαβάσεις και όλες τις λεπτομέρειες!
Καλοκαιρινή σαλάτα με ροδάκινα, ντοματίνια και ψωμί
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 2 ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 αγγούρι, κομμένο σε φέτες
- 3 φέτες μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Για το dressing
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μηλόξυδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 4 μεγάλα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Κόβουμε τα ντοματίνια σε μπολ, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε για 20'-30' στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.
- Φρυγανίζουμε το ψωμί και το κόβουμε σε κύβους, αμέσως ραντίζουμε με λίγο από το dressing.
- Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα του dressing και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το υπόλοιπο dressing και ανακατεύουμε ξανά πριν σερβίρουμε προσθέτοντας τα φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Τα ροδάκινα
Ιδανικά τα λεμονάτα μυρωδάτα και ντελικάτα λευκόσαρκα ροδάκινα, δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!
Εγώ ώριμα, σφιχτά και ζουμερά είχα μόνο τα τα κιτρινόσαρκα, εννοείται και τα νεκταρίνια ενδείκνυνται.
Ξέρεις πώς πρέπει να είναι τα ροδάκινα, όπως τα τρώμε στην παραλία ζεστά και να “τρέχει” η ζουμερή τους γλύκα.
√ Τα ντοματίνια
Στην καλοκαιρινή σαλάτα μπορείς να βάλεις οποιαδήποτε πεντανόστιμα ντοματίνια έχεις.
Τα ντοματίνια, σε αντίθεση με τις ντομάτες μπορούν να είναι δροσερά οπότε μπορούμε να τα έχουμε βάλει στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Ακόμη καλύτερα τα κόβουμε τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να βγάλουν τα νόστιμα ζουμάκια τους!
Φυσικά και οι ντομάτες είναι ευπρόσδεκτες.
√ Το ψωμί
Εδώ το ψωμί για εμένα είναι μονόδρομος, προζυμένιο και αληθινό τύπου sourdough.
Και όσο μένει.. τόσο πιο νόστιμο βγαίνει όταν το φρυγανίζεις!
Εκείνη τη στιγμή που θα το βγάλεις ρίξε του λίγο από το dressing.
√ Το dressing
Ουσιαστικά ένα μυρωδάτο ελαιόλαδο με βασιλικό και θυμάρι, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να πολτοποιηθεί καλά το σκόρδο!
Την καλοκαιρινή σαλάτα μπορείς να την απολαύσεις αμέσως ή να την αφήσεις λίγο στο ψυγείο να δέσουν όλες οι γεύσεις.
Και αφού οι γεύσεις έγιναν ένα: το γλυκό από τα ροδάκινα, η οξύτητα από τα ντοματίνια, η τραγανότητα του ψωμιού.
Κάθε μπουκιά είναι καλοκαίρι – χωρίς περιττές φιοριτούρες, μόνο με φρέσκα και τίμια υλικά εποχής!
Για μένα, αυτή είναι η ουσία της καλοκαιρινής μαγειρικής: απλότητα, ευκολία και μικρές ανατροπές.
Καλά μαγειρέματα!
♡
Εύα