Απολαυστικο Προφιτερόλ, ένα γλυκό που προκαλεί χτυποκάρδια!
Προφιτερόλ με Ζεστή Σοκολάτα (Profiteroles) Recipe
By 9 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (25 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5-6 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 30 mins
Απολαυστικο Προφιτερόλ, ένα γλυκό που προκαλεί χτυποκάρδια!
Υλικά
- > Για την Ζύμη Σου
- 75 gr. βούτυρο
- 150 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml. νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 5 αυγά
- > Για την Γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
- 80 gr. ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- ½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή κάψουλες βανιλλίνης
- > Για την Σαντιγύ
- 250 ml. κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- > Για την Σάλτσα Σοκoλάτας
- 300 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 ml. κρέμα γάλακτος
- 50 ml. γάλα φρέσκο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την ζύμη 3-4 λεπτά να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στην ζύμη. - Αφήνουμε την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την χρησιμοποιούμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Δημιουργούμε μικρά σουδάκια με κορνέ σε αντικολλητικό χαρτί με απόσταση ενός εκατοστού, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γεμίσουμε! - Η σαντιγύ
Ετοιμάζουμε την σαντυγί για να παγώσει ως εξής:
Βάζουμε την κρέμα στο μπώλ που πρόκειται να την χτυπήσουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κατόπιν χτυπάμε την κρέμα με την βανίλια μέσα στο κρύο μπώλ, προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγύ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. - Η κρέμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τις βανίλιες και τους κρόκους να αφρατέψουν για 2 λεπτά περίπου σε δυνατή ταχύτητα. - Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, μόλις ζεσταθεί ελαφρά,προσοχή μήν βράσει, προσθέτουμε το 1/3 από το γάλα στο μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Μόλις πάρει το υπόλοιπο γάλα 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το μείγμα στο γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει, σε χαμηλή φωτιά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό μπώλ και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μήν κάνει κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. - Τα σου
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την ζύμη 3-4 λεπτά να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στην ζύμη. - Αφήνουμε την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την χρησιμοποιούμε.
Δημιουργούμε μικρά σουδάκια με κορνέ σε αντικολλητικό χαρτί με απόσταση ενός εκατοστού, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Γεμίζουμε τα σου και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα. - Η Σάλτσα Σοκολάτας
Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, μόλις πάρουν 1-2 βράσεις, περιχύνουμε στην ψιλοκομμένη σοκολάτα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοιποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε την σοκολάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αλλά να μην κρυώσει. - Το σερβίρισμα
Σε ένα μεγάλη πιατέλα ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την σοκολάτα. Τοποθετούμε 6-7 σού και γαρνίρουμε με σαντιγύ κάνοντας ροζέτες. - Περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως.
Μπορούμε επίσης και να κρυώσουμε το προφιτερόλ, ότι και να επιλέξουμε... τρώγεται το ίδια απολαυστικά!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Γαλλικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο