Στριφτό ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα

235

Aφράτο, αρωματικό, γεμάτο ελληνικό χαρακτήρα, μια ξεχωριστή συνταγή για ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα όπως δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει!

Aυτό το στριφτό ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα δεν είναι απλώς ψωμί με ελιές!

Με ανάμεικτες ελιές, χωρίς κουκούτσι, με λεμόνι και βασιλικό & λιαστή ντομάτα από τη GAEA, εμπλουτισμένο με καρύδια, γραβιέρα και αρώματα πορτοκαλιού!

Και βέβαια ζυμωμένο με ελαιόλαδο, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ, δηλαδή όπως του αξίζει. Γεύεσαι Ελλάδα μέχρι το τελευταίο ψίχουλο!

Η Gaea είναι μια εταιρεία που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια αριστείας.

Και ενώ  ξεκίνησε ως ένα όραμα, βαθιά ριζωμένο στους διαχρονικούς ελαιώνες της Μεσογείου, έχει πλέον εξελιχθεί σε σύμβολο ακεραιότητας, ποιότητας και εκλεπτυσμένης γεύσης.

Το ελιόψωμο στην ελληνική γαστρονομία, το συναντάμε συχνά και πραγματικά το τρώμε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Άλλωστε αυτό το διαπιστώνεται σχεδόν σε κάθε φούρνο αφού το ελιόψωμο δεν λείπει!

Εκείνο το απλό ψωμί του χωριού, φτιαγμένο με ελιές, ελαιόλαδο και το ζυμάρι που περίσσεψε..

Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα όπου το βρίσκουμε με διαφορετικές εκδοχές του: άλλοτε πιο τραγανό, άλλοτε πιο μαλακό, άλλοτε με μυρωδικά, φραντζόλα, καρβελάκι ή μικρές ελιόπιτες!

Και έτσι στη σημερινή εκδοχή, κρατάω αυτή τη γευστική παράδοση, αλλά της δίνω μια μοντέρνα πινελιά.

Εμπνευσμένη από την μπάμπκα (babka) και γεύση γεμάτη από ελληνικά υλικά που συνήθως όλοι έχουμε σπίτι όπως τα καρύδια.

Όπως θα διαπιστώσεις και στο βίντεο φτιάχνεται πολύ εύκολα, όσο αφορά τη γεύση και την εμφάνιση, δεν χρειάζονται περιττά λόγια.. παρακάτω στα λέω όλα!

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour 35 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος40 minutes
Είδος ΓεύματοςΨωμί
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Στριφτό ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα

Εκτυπώση Συνταγής
Aφράτο, αρωματικό, γεμάτο ελληνικό χαρακτήρα, μια ξεχωριστή συνταγή για ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα όπως δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει!

Υλικά

Για την ζύμη
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό
  • 15 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 80 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ,
  • 150 γρ. νερό, χλιαρό
  • 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4-5 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 200 γρ. ανάμεικτες ελιές GAEA, χωρίς κουκούτσι, με λεμόνι και βασιλικό
  • 50 γρ. καρύδια σπασμένα
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 λιαστές ντομάτες GAEA
  • 3 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ,
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο

Διαδικασία

Η ζύμη
  • Διαλύουμε τη μαγιά στα 50 γρ. νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι.
  • Αφήνουμε 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε 8-10’.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό σημείο για 45’.
Η γέμιση
  • Στο πολυμηχάνημα ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Το ελιόψωμο
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 40x30 εκ. και απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας 1-2 εκ. περιθώριο ολόγυρα.
  • Κλείνουμε τη ζύμη σε ρολό, κόβουμε κάθετα στη μέση και στρίβουμε τα κομμάτια σαν πλεξούδα.
  • Βάζουμε το ελιόψωμο σε λαδωμένη φόρμα αφήνουμε 25’ να ξαναφουσκώσει.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40’.
  • Σερβίρουμε το ελιόψωμο ζεστό ή αφού κρυώσει.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η ζύμη

Υπόσχομαι στην αφράτη νοστιμιά αυτής της ζύμης!

Το ελαιόλαδο στη ζύμη δεν είναι απλώς ένα λιπαρό στοιχείο είναι πυλώνας της γεύσης, της υφής και της προσωπικότητας του ψωμιού.

Θα μαλακώσει τις ίνες της ζύμης και αναπτύσσει σωστά τη γλουτένη, με δομή και καλή ελαστικότητα.

Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ακόμη και μετά από μέρες αποτρέπει τη ζύμη από το να στεγνώσει κατά το ψήσιμο και διατηρεί την υγρασία.

Η προσθήκη του πορτοκαλιού φέρνει μια φωτεινή, διακριτική φρεσκάδα, πάντα το προσθέτω σε τέτοιου είδους ζύμες.

Όπως και ο συνδυασμός μαγιάς και baking powder εξασφαλίζουν ένα ωραίο αέρινο και καθόλου βαρύ αποτέλεσμα στη ζύμη.

√ Το ελαιόλαδο ΕΠΙΛΟΓΗ

Το NO1 σύμβολο της ελληνικής γαστρονομίας!

Το ελληνικό ελαιόλαδο, και συγκεκριμένα τοΕξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ!

Κάθε σταγόνα του GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ είναι αποτέλεσμα πάθους για την ποιότητα, η καλύτερη δυνατή γευστική εμπειρία – μια γεύση που αλλάζει ελαφρώς κάθε χρόνο, αλλά είναι πάντα εξαιρετική.

Και αλήθεια θα το δεις σε κάθε μπουκιά τί σημαίνει να χρησιμοποιείς στις συνταγές ελαιόλαδο που υπόσχεται αυθεντική γεύση και την κορυφαία ποιότητα!

Δίνει στο ψωμί ελαφρώς πικάντικη γεύση, που δένει φυσικά με τις ελιές, τα καρύδια και τη λιαστή ντομάτα, αναδεικνύοντας το σύνολο.

√ Οι ελιές

Το απόλυτο σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, μαζί με το ελαιόλαδο.

Οι ελληνικές ελιές με τη μεστή σάρκα, στιβαρή γεύση, δεν είναι απλώς υλικό είναι η ουσία. Σε κάθε κομμάτι, γεύεσαι τόπο και μνήμες.

Η επιλογή από ανάμεικτες ελιές, χωρίς κουκούτσι, με λεμόνι και βασιλικό GAEA – πράσινων και μαύρων – δεν είναι τυχαία.

Με προέλευση από Άμφισσα και Καλαμάτα, ένα  μείγμα από Ελιές Πράσινες, Ξανθές και Καλαμών.

Χωρίς κουκούτσι και μαριναρισμένες με λεμόνι και βασιλικό, δημιουργούν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Ξεκάθαρα οι μαύρες ελιές δίνουν βάθος, γήινη ένταση και ελαφριά γλυκύτητα, ενώ οι πράσινες προσθέτουν φωτεινή αλμύρα, ελαφρώς πικρή φρεσκάδα και τραγανή υφή.

Μαζί, σε μια ζύμη, δημιουργούν με αντιθέσεις και συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Δεν θα άλλαζα με τίποτα τον συγκεκριμένο συνδυασμό!

√ Η γέμιση

Ψιλοκόβω τις ελιές στο πολυμηχάνημα χωρίς να τις λιώσω, έτσι ώστε να  νιώθω ελιά και όχι πάστα..

Προσθέτω σίγουρα λιαστή ντομάτα, την αγαπώ την λιαστή ντομάτα από τη GAEA καθώς είναι από τις λίγες που έχουν “φρεσκάδα”!

Και βέβαια όταν λέω φρεσκάδα εννοώ πως δεν ταγγίζουν, το λαδάκι τους μοσχοβολά και νιώθω τη γεύση της ντομάτας.

Τα καρύδια χαρίζουν ευχάριστη chruncy υφή , η γραβιέρα τόση όσο χρειάζεται για την τυρενια παρουσία.

Μην τα παραλείψεις τα καρύδια, δίνουν κάτι υπέροχο!

Λίγο θυμαράκι ή και μπούκοβο, και αυτό ήταν, γέμιση για ελιόψωμο ασύγκριτη!

Και αφού φτιάξαμε την γεύση πρέπει να θυμόμαστε πως η γέμιση χρειάζεται το ελαιόλαδο.

Μόνο έτσι θα παραμείνει ζουμερή, και θα “λαδώσει” όμορφα και χωρίς υπερβολές το κέντρο από το ελιόψωμο.

Αν το τσιγκουνευτείς ίσως να μην έχεις τόσο “ζουμερό” αποτέλεσμα.

√ Vegan ή όχι; Η επιλογή είναι δική σου

Όπως είπα η συνταγή για ελιόψωμο περιλαμβάνει λίγη γραβιέρα για γευστική ένταση.

Σίγουρα μπορεί εύκολα να παραλειφθεί  κάνοντάς το κατάλληλο και για vegan διατροφή.

Η ζύμη και η γέμιση είναι από μόνες τους πλούσιες και πλήρεις σε γεύση.

Συνταγή για αφράτο ελιόψωμο_με λιαστή ντομάτα και καρύδια

√ Το ελιόψωμο

Αφού είπαμε για την ζύμη και την γέμιση ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε αυτό το θαυμάσιο ελιόψωμο.

Ανοίγω πάντα τέτοιες ζύμες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, δεν κολλάει η ζύμη στον πάγκο και με βοηθά να το έχω ως μεζούρα.

Ένας μικρός πλάστης είναι ιδανικός.

Μέσα στο μεγάλο παραλληλόγραμμο απλώνεται η γέμιση, κρατώ  2 εκ. περιθώριο στις άκρες και τυλίγω ανασηκώνοντας το χαρτί.

Αν θες μπορείς να βάλεις περίπου 15′ στο ψυγείο το ρολό για να το κόψεις ευκολότερα.

Αφού το κόψω, πλέκω σε πλεξούδα — δε χρειάζεται να είσαι pro, κάν’ το όπως μπορείς.

Αμέσως τοποθετώ στην φόρμα και έρχεται ένα τελευταίο φούσκωμα.

Ταυτόχρονα προθερμαίνω τον φούρνο.

Όταν αλείφω καλά πριν το ψήσιμο με ελαιόλαδο που χαρίζει τραγανή κόρα και όμορφο χρώμα, χωρίς την ανάγκη για αυγό.

√ Λίγο πριν το “σερβίρισμα”

Τη συνταγή για ελιόψωμο έχω κάνει ξανά στο blog την βλέπεις ΕΔΩ.

Όμως αυτή η συνταγή “ξανασυστήνει” το ελιόψωμο και αμέσως έγινε η πιο αγαπημένη, δικαίως,  και αμέσως σου λέω γιατί θα το αγαπήσεις κι εσύ!

  • Είναι εξαιρετικά αφράτο, με εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχη υφή

  • Έχει βαθιά, ισορροπημένη γεύση και άρωμα

  • Τιμά την παραδοσιακή συνταγή και συνάμα την εξελίσσει

  • Προσαρμόζεται πανεύκολα και σε vegan διατροφή, χωρίς να χάσει από γεύση

❤️Δοκίμασέ το με:

🥗 Nτοματοσαλάτα

🧀 Πλατό ελληνικών τυριών ή vegan εναλλακτικών – φέτα, βαρελίσια γραβιέρα ή ένα κατσικίσιο τυρί

🍊 Chutney πορτοκαλιού ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών και αποξηραμένα φρούτα

🍷 Ελληνικά κρασιά – όπως ένα Ασύρτικο, ένα ροζέ Αγιωργίτικο ή ένα δροσερό Ροδίτη

🍺 Με παγωμένη pilsner ή lager

 Είναι το πεντανόστιμο κέρασμα – ορεκτικό, η έκπληξη στο brunch και το χορταστικό σνακ στην παραλία ή το γραφείο, το τέλειο συνοδευτικό μέχρι ένα ποτήρι κρασί στο μπαλκόνι.

Θα σε ταξιδεύει στον ελληνικό ήλιο, τους ελληνικούς ελαιώνες δίπλα στη θάλασσα και την Μεσόγειο… μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Καλά μαγειρέματα!


Εύα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close