Χειροποίητα νιόκι (gnocchi), πλούσια σάλτσα ψητής πιπεριάς και το Planteese Italian Style, το εναλλακτικό plant-based τυρί με τη full γεύση! Αυτό το vegan λαχταριστό combo «παίζει» δυνατά!
Τα ιταλικά νιόκι-gnocchi τα λατρεύω, και από όλα τα χειροποίητα ζυμαρικά μπορώ να πω είναι τα πιο εύκολα.
Η vegan συνταγή για νιόκι -ΝΑΙ και βέβαια μπορείς να τα φτιάξεις χωρίς αυγό- είναι πραγματικά λαχταριστή!
Όπως θα δεις, και παρακάτω, στο βίντεο το Planteese Italian Style δίνει την πιο τέλεια plant-based τυρένια γεύση σε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ώστε να το απολαύσεις στην vegan εκδοχή του!
Δες το απολαυστικό βίντεο και μην ξεχάσεις να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες για την συνταγή παρακάτω.
Χειροποίητα νιόκι σε σάλτσα ψητής πιπεριάς και plant-based τυρί
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τα χειροποίητα νιόκι
- 300 γρ. πατάτες βρασμένες, περασμένες από μύλο
- 100 γρ. αλεύρι , γ.ο.χ.
- 20 γρ. σιμιγδάλι
- Αλάτι
Για την σάλτσα
- 200 γρ. ψητή πιπεριά
- 500 γρ. γρ. τριμμένη σάλτσα ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για το ψήσιμο
- 180 γρ. Planteese Italian Style, τριμμένο
- 100 γρ. Planteese Μozzino, τριμμένο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Διαδικασία
Τα χειροποίητα νιόκι
- Ενώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα νιόκι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια συμπαγή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πασπαλίζουμε την ειδική επιφάνεια με σιμιγδάλι και κόβουμε ζυμαράκια 12-15 γρ. περίπου
- Σχηματίζουμε τα νιόκι, αν δεν έχουμε την ειδική επιφάνεια δίνουμε σχήμα με ένα πιρούνι.
- Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Η σάλτσα
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και μεταφέρουμε με μέτριο πυρίμαχο σκεύος.
Το ψήσιμο
- Προσθέτουμε το Planteese Μozzino, τα νιόκι, και καλύπτουμε την επιφάνεια με το Planteese Italian Style.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25’ στους 200ο C.
- Σερβίρουμε αμέσως τα νιόκι με φρέσκο βασιλικό.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Εκτός από σπιτικά νιόκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ή να φτιάξουμε την συνταγή με βρασμένα κοντά ζυμαρικά όπως πένες, κοχύλι, ριγκατόνι κτλ.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Τα χειροποίητα νιόκι-gnocchi
Δεν χρειάζεται να είσαι αυθεντία για να φτιάξεις σπιτικά νιόκι, ούτε χρειάζεται να έχεις ειδικά εργαλεία!
Θα σου λύσω κάθε απορία αλλά και τα χέρια ώστε να απολαμβάνεις νιόκι στο σπίτι και μάλιστα από τα χεράκια σου.
Θα πιάσουμε ένα-ένα τα υλικά και τα στάδια:
—> Οι πατάτες
Πλούσιες σε άμυλο, όχι φρέσκιες, μεγάλες και με ζουμερή-μαλακή σάρκα είναι καλύτερη επιλογή.
Στην Ελλάδα το θέμα “η σωστή πατάτα για το κατάλληλο μαγείρεμα” είναι μεγάλη ιστορία και δεν θα την αναλύσουμε σήμερα 🙂
Ωστόσο καθαρίζουμε καλά τις πατάτες με σφουγγαράκι και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν.
Ακόμη και αν βιάζεσαι.. μην καθαρίσεις τις πατάτες από την φλούδα, την τις κόψεις στην μέση ή σε κύβους.
Το νερό που θα “τραβήξουν” είναι αναγκαίο στη συνταγή για νιόκι όμως σε καμία περίπτωση οι πατάτες δεν πρέπει να κοπούν.
Για την πολτοποίηση τους τώρα, αν έχει μύλο λαχανικών τις “περνάς” μια φορά.
Αν δεν έχεις θα τις τρίψεις στο λεπτό μέρος του τρίφτη.
Προτίμησε να το κάνεις όσο είναι ζεστές και άφησέ τις να κρυώσουν μέχρι να ξεκινήσεις τα νιόκι.
—> Τα νιόκι
Στη συνταγή για vegan χειροποίητα νιόκι όπως είναι αυτονόητο το αυγό απουσιάζει.
Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σου εγγυηθώ είναι πως ακόμη και χωρίς αυγό τα νιόκι είναι μια χαρά.
Πραγματικά το αυγό δεν είναι αναγκαίο. Ειδικά αν έχουμε σωστές πατάτες.
Οι πατάτες για να φτιάξουμε τα χειροποίητα νιόκι θα πρέπει να μην είναι ζεστές.
Προτιμώ να χρησιμοποιώ ένα μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ψιλό σιμιγδάλι.
Υπάρχουν εναλλακτικές βέβαια όπως το αλεύρι τύπου 00 αλλά και το ντίνκελ, συνταγή ΕΔΩ.
Ξεκινάμε προσθέτοντας το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και αλάτι με προσοχή αφού έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό.
Ανακατεύουμε αρχικά με πιρούνι, η υγρασία θα μας καθοδηγήσει αν χρειαστεί να προσθέτουμε λιγοστό αλεύρι ακόμη.
Ζυμώνουμε και αφού η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια είναι οκ.
Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο περίπου 10′.
Κόβουμε ομοιόμορφα ζυμαράκια, δίνουμε το σχήμα με το πιρούνι ή με την ειδική ξύλινη επιφάνεια.
Για το πλάσιμο προτιμώ το σιμιγδάλι, το οποίο θα “τραβήξει” κάθε πιθανή υγρασία.
Το αλεύρι μπορεί να “λασπώσει” τα νιόκι αν έχουν λίγη υγρασία.
√ Η σάλτσα ψητής πιπεριάς
Αγαπώ τις ψητές πιπεριές και σε αυτή την συνταγή για τα ψητά νιόκι ταιριάζουν οι ψητές από βάζο!
Επειδή δεν θα βράσω την σάλτσα μου αρέσουν οι ψητές πιπεριές γιατί θα κάνουν αρκετά πλούσια σάλτσα σε υφή, εκτός από γεύση.
Επίσης είναι και αυτή η εποχή που ακόμη οι ντομάτες δεν είναι αρκετά κατάλληλες για σάλτσα και οι πιπεριές βοηθάνε σε γεύση.
Πρόσθεσε μια καλή σάλτσα ντομάτας ή τριμμένη σάλτσα ντομάτας μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο, για την πανεύκολη σάλτσα.
Από μυρωδικά, ο βασιλικός και το θυμάρι είναι ό,τι τους πρέπει!
√ Planteese Italian Style και το ψήσιμο
Μπορείς να σκεφτείς τέτοιου είδους “μακαρονάδα” χωρίς τυρί;
Και όμως σκέψου την γιατί το νέο Planteese Italian Style απογειώνει κάθε είδους μακαρονάδα αντικαθιστώντας τα σκληρά τυριά (όπως ιταλικά τυριά, κεφαλοτύρι ή σκληρή μυζήθρα).
Επέλεξα να το βάλω στο τελείωμα της συνταγή δίνοντας μια ωραία κρούστα στα νιόκι.
Η νέα φυτική σειρά προϊόντων PLANTEESE ταιριάζει 100% σε vegans, vegetarians, όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή την γλουτένη.
Απαλλαγμένα από GMO και φοινικέλαιο, είναι το απόλυτο εναλλακτικό plant-based τυρί με full γεύση, που θα ξεχωρίσεις!
Επέλεξα το επίσης να εμπλουτίσω και με το Planteese Μozzino.
Το αποτέλεσμα ζουμερά, πεντανόστιμα νιόκι σε κάθε μπουκιά, το είδες και στο βίντεο άλλωστε!
Παιδιά δεν κρατήθηκα, είναι τόσο “cheesy” που πραγματικά δηλώνω Planteeser και μην ξεχάσεις αυτή την συνταγή να την δοκιμάσεις και με άλλα ζυμαρικά!
♡
Εύα