Μοσχάρι Ραγού με Ματσάτα και Καλαθάκι Λήμνου, τα ζυμαρικά τα λατρεύω, μπορώ να τρώω κάθε μέρα χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά με την πήχτη σάλτσα του ραγού. Δεν μπορώ να κρύψω την αδυναμία μου στα ζυμαρικά, δηλώνω λάτρης του σπαγγέτι no6.
Τόσο στα φρέσκα όσο και στα έτοιμα, άλλωστε τα αγαπημένα μου σχήματα ζυμαρικών δεν μπορώ να τα φτιάξω μόνη μου ή για να το πω απλά θέλω την ευκολία που συνδυάζεται με την ποιότητα στο πιάτο και την κουζίνα μου.
Στη δεύτερη ειδικά περίπτωση, χρόνια τώρα και συγκεκριμένα από πάντα, προτιμώ την MISKO και είμαι απόλυτη, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MISKO ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Και αν με ρωτήσεις, τι είναι αυτό που με κάνει να επιλέγω τόσα χρόνια τα μακαρόνια MISKO, η απάντηση είναι απλή, η σταθερή και εξαιρετική τους ποιότητα και γεύση. Όταν έφτασε στα χέρια μου η Χρυσή Σειρά της MISKO, το μάτι μου έπεσε αμέσως στα ματσάτα.
Θυμήθηκα λοιπόν έναν φίλο που είχε πάει στην Φολέγανδρο και μου έλεγε οτι τα λάτρεψε, κάθε μέρα τα έτρωγε με συνοδεία κοκκινιστό, θες αυτό να ήταν κατσικάκι, μοσχαράκι, κοκοράκι, σουτζουκάκι, αυτός έκανε την περιγραφή κι εγώ «έλιωνα».
Αν έχεις βρεθεί στην Φολέγανδρο ξέρεις πολύ καλά τι είδους ζυμαρικά είναι τα ματσάτα,αν δεν έχεις βρεθεί να σου πω οτι είναι μακρύα και λίγο πλατιά ζυμαρικά σαν κορδέλα ή σαν πολύ μακρυές χυλοπίτες αλλά και με πιο συμπαγή υφή.
Το ραγού δεν είναι βέβαια τίποτα ξεχωριστό από ένα απλό κοκκινιστό μοσχαράκι, που όλοι αγαπάμε!
Όμως για να πετύχεις την πραγματικά πηχτή σάλτσα, θέλει την περιποίηση του, τον χρόνο του, το καλό κομμάτι κρέατος, να δοκιμάσεις λοιπόν το κότσι που γίνεται φανταστικό ή το ποντίκι.
Το μοσχαράκι αυτό προτιμά τα μυρωδικά του αγρού, θυμάρι, δενδρολίβανο και φασκόμηλο και όχι τόσο την κανέλα που συνηθίζουμε στα κοκκινιστά.
Θεωρώ το ραγού με την πλούσια σάλτσα ιδανική για να δοκιμάσω πρώτη φορά τα ματσάτα MISKO ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ, ανυπομονώ γιατί είμαι σίγουρη οτι θα με κερδίσει! Η Νέα ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ παράγεται από μονοποικιλιακό σιτάρι ΣΒΕΒΟ που ωριμάζει κάτω από τον ελληνικό ήλιο και για εμένα είναι το Κορυφαίο Ελληνικό Ζυμαρικό.
Αυτό το μοναδικό ελληνικό ζυμαρικό υπόσχεται υψηλή μαγειρική απόδοση, ασυναγώνιστη υφή, γεμάτη εξαιρετική γεύση και με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών από κάθε άλλο ζυμαρικό.
Την περασμένη Κυριακή έστρωσα το τραπέζι για αγαπημένα πρόσωπα, τους σέρβιρα το κοκκινιστό μοσχαράκι με ματσάτα.
Ξεκινήσαμε να τρώμε και να κοιταζόμαστε γεμάτοι απόλαυση, κάπου εκεί ένιωσα την διαφορά στα ζυμαρικά και την ικανοποίηση πως το καλό ζυμαρικό δεν θέλει πολλά-πολλά.
Ραγού Μοσχάρι με Ματσάτα και Τυρί Καλαθάκι Λήμνου
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Ψησίματος: 3 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4-6 άτομα
Υλικά
1 πακέτο ματσάτα MISKO Χρυσή Σειρά
100 gr. τυρί καλαθάκι Λήμνου
1200 gr. μοσχαρίσιο κρέας ( ποντίκι ή κότσι)
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 μέτρια κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 κρεμμυδάκια εσαλότ
200 ml. κρασί κόκκινο
350 ml. ζεστό ζωμό κρέατος
250 gr. ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
Μαϊντανό
Φρέσκο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας ταμπονάροντάς το με απορροφητικό χαρτί.
Αφού το κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια, το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το σωτάρουμε εως ότου να ροδίσει, με ελαιόλαδο, σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
Δεν το σωτάρουμε όλο μαζί γιατί θέλουμε να κρατήσουμε υψηλή θερμοκρασία, γι’ αυτό το κάνουμε τμηματικά, κρατάμε το κρέας ζεστό σε άλλο σκεύος μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ταυτόχρονα καθαρίζουμε τα λαχανικά, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το καρότο και τα σκόρδα και συνεχίζουμε να σωτάρουμε τα λαχανικά στο σκεύος που ροδίσαμε το κρέας.
Σβήνουμε με το κρασί, συνεχίζουμε με δυνατή φωτιά, και με μια ξύλινη κουτάλα «ξύνουμε» την κατσαρόλα ώστε να πάρουμε όλη τη «νοστιμιά» από το κρέας που σωτάραμε προηγουμένως.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα με την σάλτσα, προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα μυρωδικά, την ζάχαρη και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο λιγοστό, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 3 περίπου ώρες, δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού μετά τις 2,5 ώρες.
Θέλουμε να πετύχουμε μια σάλτσα πλούσια και πηχτή, με προσοχή όμως γιατί όσο κρυώνει η σάλτσα θα πήξει λίγο ακόμη, οπότε αποσύρουμε όταν ακόμη επαρκούν τα υγρά. Όταν είναι έτοιμο το μοσχαράκι προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ετοιμάζουμε τα ματσάτα.
Σε άφθονο νερό που κοχλάζει προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ΖΥΜΑΡΙΚΑ, κρατάμε προσεκτικά τον χρόνο και σε 13 λεπτά είναι έτοιμα για να τα στραγγίσουμε.
Μεταφέρουμε τα ματσάτα ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα της σάλτσας και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα σε κάθε πιάτο και θρυμματισμένο τυρί.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά στο φαγητό, προσθέτουμε καυτό νερό ή αν έχουμε ζωμό.
– Τον χειμώνα χρησιμοποιούμε ντοματάκια κονκασέ ή σπιτική σάλτσα ενώ το καλοκαίρι ψιλοκόβουμε 2-3 ξεσποριασμένες ντομάτες.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε με ένα ξυλάκι κανέλα, σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αρωματίζουμε με δενδρολίβανο.
– Αντί για καλαθάκι Λήμνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα ελληνικά τυριά.