Σπιτικός Μούστος, ο Φθινοπωρινός Χυμός (Πως να τον φτιάξεις ή να τον Κόψεις)

11.7K
Λίγες σκέψεις πριν την συνταγή

Αν κάποιος αναρωτηθεί για την σχεση μου με το αμπέλι και κατ΄επέκταση με το κρασί, η απάντηση θα είναι μάλλον τυπική, όμως μοιάζει σαν από πάντα κλεισμένη μέσα μου μια ιδιαίτερη αγάπη για το οτιδήποτε συσχετίζεται με τα σταφύλια, τον τρύγο και ιδιαίτερα τον μούστο – γλεύκο, αυτό το διαμαντάκι των χυμών όλου του κόσμου!

Ο κυρ-Ανέστης στις αρχές του Σεπτέμβρη έφερνε τα πρώτα σταφύλια και τα πουλούσε με το καφάσι, πάρτε κυράδες μου, έλεγε, να φάνε τα παιδιά σας να κάνουν γερά κόκκαλα που ξεκινούν σχολείο και όταν τρυγίσω τα μοσχάτα θα σας φέρω και μούστο.

Θυμάμαι να φέρνει τον μούστο και τον πατέρα μου να καίει ένα μικρό κουτσουράκι, την άλλη μέρα ήξερα πως η μουσταλευριά θα είναι έτοιμη απλωμένη στο μεγάλο, ρηχό πιάτο και η υπόλοιπη φυλαγμένη στο μεγάλο τάπερ.

Η τέχνη της αμπέλου ξέρω πως είναι μαγική, παρακολουθώ αρκετούς ανθρώπους του κρασιού και γνωρίζω το πάθος τους όχι μόνο για το τελικό προϊόν που θα απολαύσουν αλλά για όλη την μοναδική διαδικασία του τρύγου, το πριν, την διάρκεια και το μετά, ένα πάθος άσβεστο, το οποίο και μεταδίδουν ακατάπαυστα σε κάθε follower.

Ο τρύγος είναι μια εποχή ολόκληρη από μόνος του, από την αρχαιότητα ακόμη με τον θεό Διόνυσο επικεφαλή της μεγάλης αυτής γιορτής, μια γιορτή γεμάτη συμβολισμούς για την γη και την αγροτική ζωή, άλλωστε οι παροιμίες, τα ήθη και τα έθιμα δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η στιγμή που ξεκινούσε ο τρύγος αλλά και νωρίτερα η όλη προετοιμασία μέχρι την στιγμή εκείνη.

Τα οινοποιεία, μικρά και μεγάλα, στις μέρες μας έχουν αναλάβει ως επί το πλείστον την αμπελοοινική καλλιέργεια και παραγωγή αλλά ακόμη και σε αυτά ο τρύγος μοιάζει “οικογενειακή υπόθεση” που ακολουθείται από παραδοσιακές διαδικασίες, όπου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει αν επισκεφθεί ένα οινοποιείο.

Τι πρέπει να ξέρεις σε περίπτωση που αποφασίσεις να αγοράσεις μούστο

Αγοράσε μούστο ημέρας. Οι πιο κατάλληλες ώρες είναι οι μεσημβρινές και μεταφορά του προτίμησε δοχεία πλαστικά ή γυάλινα και βεβαίως καθαρά.
Αγοράσε μούστο διαυγή, απολασπωμένο και αφήστε τον μερικές ώρες να κατασταλάξει. Η καλύτερη ποιότητα μούστου είναι ο πρόρωγος, προτιμήστε τον άν και είναι πιό ακριβός.
– Ο μούστος πρέπει να “κοπεί” άμεσα αλλιώς θα αρχίσει να “βράζει” δηλαδή να ζυμώνεται και πίστεψέ με έχω δει μπουκάλι γεμάτο μούστο να εκρήγνυται, μέχρι να τον κόψεις αποθήκευσέ τον στο ψυγείο.

Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στο Καλλίθηρο Καρδίτσας και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον τρύγο αλλά και να προμηθευτώ ολόφρεσκο μούστο, ακόμη έχω την μυρωδιά από τον χυμό του σταφυλιού στο μυαλό μου!

Ξέρεις να τον “κόψεις” μου είπαν ή θα πάει χαμένος; Κι εκεί, απαντώντας ΝΑΙ ένιωσα λίγη περηφάνια!

Το πρωί κατέβηκα στην λαϊκή μου έφεραν ξανά σταφύλια και ξεκινώ να φτιάξω πάλι μούστο γιατί θέλω να έχω στο ψυγείο μου όλο τον χρόνο!

Μούστος Σπιτικός - Σταφύλια

Πάντως για να ξέρεις είναι πανεύκολο και να φτιάξεις και να “κόψεις” μούστο, παρακάτω οι διαδικασίες θα σε βοηθήσουν!

Ξεκινώντας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προμηθευτείς σφιχτά και ώριμα σταφύλια, σε μεγάλη ποσότητα περίπου 5 κιλά για να πάρεις μια επαρκή ποσότητα μούστου.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ξεζουμίσεις συνθλίβοντάς τα με τα χέρια αλλά αν δεν έχεις υπομονή, χρησιμοποίησε μπλέντερ.

Τα περνάς από κόσκινο, μαζεύεις τους χυμούς και ξεκινάς αφού διαβάσεις παρακάτω την διαδικασία.

Πως θα “κόψεις”- θα καθαρίσεις τον μούστο

Για να “κόψεις” τον μούστο θα χρειαστεί μια μικρή προεργασία και μερικές ώρες υπομονής, περίπου 12 ώρες γι΄αυτό προτίμησε να ξεκινήσεις βραδυνές ώρες, ώστε να ξεκουραστεί με την “ησυχία” του.

Μην ξεχάσεις να προμηθευτείς ένα κομμάτι ύφασμα, την λεγόμενη γάζα διαφορετικά μια πεντακάθαρη βαμβακερή πετσέτα, η οποία καθαρίζει αν την πλύνεις αμέσως μετά την χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι.

Τέλος το κόψιμο-καθάρισμα γίνεται με δύο τρόπους μπορείς να διαλέξεις το υλικό που σε βολεύει, αν χρησιμοποιήσεις στάχτη φρόντισε να είναι ΚΑΘΑΡΗ χωρίς να περιέχει καμμένα λίπη, πλαστικό ή χαρτί, ενώ το ψωμί θα πρέπει να είναι μπαγιάτικο 2-3 ημερών.

Μούστος Σπιτικός Συνταγή

1ος τρόπος με την στάχτη

Για 2 λίτρα μούστο χρησιμοποίησα 1 κοφτή κουταλιά της σούπας στάχτη.
Ρίχνουμε τον μούστο σε κατσαρόλα, χωρίς να τον ανακινήσουμε, ώστε να παραμείνει το κατακάθι στον πάτο του μπουκαλιού.
Ξεκινάμε τον βρασμό και αφού πάρει μια βράση,  τον ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να καθαρίσει η επιφάνειά του.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας στάχτη καθαρή.
Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και τον τραβάμε από την φωτιά.
Κατόπιν αφήνουμε τον μούστο μερικές ώρες να κατασταλάξει και τον “περνάμε” από το τουλπάνι μέχρι να καθαρίσει και να γίνει διαυγής χυμός.
Διατηρούμε τον μούστο στο ψυγείο σε γυάλινα καθαρά, αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν ερμητικά!

2ος τρόπος το μπαγιάτικο ψωμί

Ρίχνουμε τον μούστο σε κατσαρόλα, χωρίς να τον ανακινήσουμε, ώστε να παραμείνει το κατακάθι στον πάτο του μπουκαλιού.
Δένουμε 1 μικρή φέτα ψωμιού σε γάζα ή τουλπάνι και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει μια βράση ξεκινάμε να ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να καθαρίσει η επιφάνειά του.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και τον τραβάμε από την φωτιά.
Αφαιρούμε το ψωμί τον “περνάμε” από το τουλπάνι 2-3 φορές και μέχρι να καθαρίσει και να γίνει διαυγής χυμός.
Διατηρούμε τον μούστο στο ψυγείο σε γυάλινα καθαρά, αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν ερμητικά!

Ο μούστος που “κόβεται” με στάχτη θα είναι πιο σκούρος σε σχέση με τον μούστο που κόπηκε με “ψωμί”.

Αυτά με την προετοιμασία και διαδικασία παρασκευής για τον σπιτικό μούστο, σε λίγες μέρες σου γράφω για το σπιτικό πετιμέζι γίνεται πανεύκολα και τρώγεται επίσης πανεύκολα γι΄αυτό σου λέω ΒΡΑΖΕ ΜΟΥΣΤΟ, δύο συνταγές για μουσταλευριά (της μαμάς και του παππού Γιάννη), μουστοκούλουρα, μουστόπιτα και αν προλάβω θα κάνω και λίγο σουτζούκο.

#cookingwithme ✌️
Eva

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close