Βλίτα, ντομάτα, αυγά και ξερό ψωμί! Το πιο “πεντανόστιμο” σύνθημα του καλοκαιριού για μια από τις πιο φανταστικές συνταγές για βλίτα!
Τα βλίτα ή βλήτα είναι τα πιο γλυκά χόρτα της Άνοιξης αφού τα αγαπούν ακόμη και τα παιδιά.
Ειδικά τα μικρά βλίτα είναι τόσο τρυφερά που δεν χρειάζεται να τους αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια.
Ίσως να έχουμε υποτιμήσει τα βλίτα και τις θρεπτικές τους ιδιότητες, η διατροφική τους αξία είναι σπουδαία.
Μπορούμε να τα βράσουμε, διατηρήσουμε για μερικές ημέρες στο ψυγείο και να συνοδεύουμε το γεύμα μας.
Το μόνο που αποφεύγουμε είναι το ζέσταμα αλλά αυτή την εποχή και αργότερα δεν χρειάζεται!
Ο λόγος που θα αναφέρω όλα τα παρακάτω είναι επειδή τα βλίτα μπορούν να είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
Τα βλήτα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, Α, Κ, C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, ασβέστιο κ.α.
Περίπου 150 γρ. μπορούν να προσδώσουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε όλα τα παραπάνω.
Επιπλέον αναφέρω επιγραμματικά την θετική τους συμβολή και δράση σε χοληστερίνη, σάκχαρο, πέψη και αναιμία.
Πως αξιοποιούμε τα βλίτα
Εκτός από το προφανές που είναι η βραστή σαλάτα τα βλίτα “χωράνε” σε πολλές καλοκαιρινές συνταγές.
Μαγειρεύονται αχνιστά και τσιγαριστά, ψητά στον φούρνο, φρικασέ, ριζότο, κοκκινιστά, λαδερά.
Επίσης, μπαίνουν ως βασικό συστατικό σε πίτα και πιτάκια ομελέτα, κεφτέδες, σαλάτες.
Ταιριάζουν με ψάρι, όλα τα λαχανικά εποχής, κρέας, θαλασσινά, σαλιγκάρια, μανιτάρια, φασόλια ξερά, ρύζι, αυγά και τυριά.
Ενώ τα μυρωδικά ανάλογα την συνταγή, τα απογειώνουν!
Το καλό είναι οτι τα βλήτα μαγειρεύονται γρήγορα!
Και κάπως έτσι προέκυψε και αυτή η συνταγή για βλίτα με ντομάτα και αυγά από μια ανάγκη της στιγμής για ένα νόστιμο μεσημεριανό.
Αφού δεις τη συνταγή μην ξεχάσεις να διαβάσεις τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά σε αυτό το υπέροχο, καλοκαιρινό και εύκολο φαγητό!
Βλίτα με ντομάτα και αυγά
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 500 γρ. τρυφερά βλίτα , καθαρισμένα και πλυμένα
- 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 6 αυγά
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
- Μπούκοβο, κατά βούληση
Διαδικασία
- Ζεματάμε τα βλίτα σε καυτό νερό για 8-10’ και τα στραγγίζουμε.
- Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 2’.
- Προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο, τις ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις η σάλτσα πάρει μια-δύο καλές βράσεις προσθέτουμε τα βλίτα, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Όταν έχει "δέσει" η σάλτσα, με ένα κουτάλι κάνουμε βαθουλώματα στα βλίτα και μέσα στο καθένα σπάμε ένα αυγό.
- Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά.
- Σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί και μπούκοβο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Εμπλουτίζουμε το φαγητό με πιπεριά ή τυρί φέτα
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Τα βλίτα
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα βλίτα καθώς συχνά μπορεί να “κρύβουν” ζιζάνια.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο τελευταίο χέρι, στο νερό, λίγο ξύδι.
Ξεκινάμε ζεματώντας τα βλίτα, ο χρόνος είναι προαιρετικός και σύμφωνα με το πόσο τρυφερά είναι τα βλίτα.
Σε αυτή τη συνταγή τα στραγγίζουμε και απευθείας ζεστά τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Αν τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτα και θέλουμε να τα κρατήσουμε καταπράσινα κάνουμε το εξής:
αμέσως μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό.
√ Η σάλτσα ντομάτας
Η συνταγή αυτή θέλει την όμορφα “δεμένη” σάλτσα ντομάτας χωρίς πολλά ζουμιά όπως θα κάναμε στα τσιγαριαστά βλίτα.
Σε καμία περίπτωση δεν την στεγνώνουμε, την κρατάμε ζουμερή γι’ αυτό προσθέτω και τον πελτέ.
Θέλουμε ντομάτες ζουμερές και ώριμες, αν έχουν πολλούς σπόρους τους αφαιρούμε.
√ Τα μυρωδικά
Φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκορδάκι και αρκετό μαϊντανό αλλά και μαύρο πιπέρι!
Όλα τα παραπάνω δίνουν περίσσια “ζωντάνια” στη γεύση χωρίς να “χάνουμε” τα βλίτα.
Και αν αγαπάς το μπούκοβο μη το παραλείψεις!
Πάντα σε αυτή τη συνταγή προσπαθώ να μην σπάσει ο κρόκος του αυγού.
Τα αυγά τα μαγειρεύω να παραμείνουν ωραία, ζουμερά, να τρέχει ο κρόκος!
Παιδιά κάθε μπουκιά είναι σκέτος παράδεισος!
Εννοείται πως ένα νόστιμο βουτυράτο τυρί δίπλα θα απογειώσει το φαγητό στο μέγιστο, και φυσικά φρυγανισμένο ψωμί για ατελείωτες βούτες!
♡
Εύα