Οι πρώτες ζέστες είναι εδώ, όπως εδώ είναι και η βασίλισσα φράουλα, και η συνταγή για δροσερή γκασπάτσο με φράουλες (gazpacho) είναι ό,τι πιο ιδανικό για να την απολαύσεις!
Πριν περίπου δύο μήνες φυτέψαμε τις πρώτες μας φραουλιές στην βεράντα, σε παρτέρια.
Πραγματικά ποτέ δεν πίστευα οτι θα βγάζουν τόσες πολλές φράουλες.
Ειδικά, μετά το Πάσχα που επιστρέψαμε από τις διακοπές, οι φράουλες “κρέμονταν” σαν τα σταφύλια!
Η νοστιμιά τους απερίγραπτη, ζουμερές και κατακόκκινες, η δυνατή φραουλένια γεύση τους ήταν γεγονός.
Μάζεψα σχεδόν μισό κιλό αλλά έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα αφού οι περισσότερες ήταν πολύ ώριμες.
Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω μαρμελάδα φράουλα όμως είχα κάνει αρκετή τις προηγούμενες ημέρες.
Το βράδυ φτιάξαμε τις αγαπημένες μας κρέπες με βρώμη και τρία υλικά συνταγή από το βιβλίο μου “ΕΛΑΤΕ ΤΡΩΜΕ“.
Φυσικά τις συνοδεύσαμε με τις φράουλες από την συγκομιδή μας αλλά είχα αρκετές ακόμη..
Θυμήθηκα τότε την σούπα γκασπάτσο με καρπούζι (gazpacho) (συνταγή εδώ) και λέω αυτό είναι!
Η ανδαλουσιανή σούπα η γκασπάτσο – gazpacho, είναι μια σύνθετη λέξη gaspa σημαίνει υπολείμματα.
Η γκασπάτσο με φράουλες είναι συγκλονιστική άλλωστε οι φράουλες ταιριάζουν με τα συστατικά της gazpacho.
Διάβασε την συνταγή και οπωσδήποτε διάβασε και τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!
Δροσερή γκασπάτσο με φράουλες (gazpacho)
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη σούπα
- 250 γρ. φράουλες, ώριμες
- 300 γρ. ντοματίνια, ψιλόφλουδα
- 100 γρ. αγγούρι, χωρίς σπόρους
- 50 γρ. πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κύβους
- 1 σκελίδες σκόρδο, σπασμένη
- 60 γρ. ψίχα μπαγιάτικο ψωμιού
- 4 μεγάλα φρέσκα φύλλα βασιλικό
- 3 μεγάλα φύλλα δυόσμο
- 2 τσίλι ή 1 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά
- 4 κ.σ. κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι, καλής ποιότητας
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκα φύλλα δυόσμου και βασιλικού
- Τσίλι ή μπούκοβο
Διαδικασία
- Μουλιάζουμε σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά την ψίχα του ψωμιού
- Αρχικά πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα λαχανικά.
- Όταν γίνουν λείος πολτός, προσθέτουμε τον βασιλικό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ψωμί και 2 παγάκια.
- Συνεχίζουμε να πολτολτοποιούμε για 30''.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με ξύδι ή αλάτι.
- Στο τέλος η σούπα πρέπει να είναι λεία και με συνοχή.
- Τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει το γκασπάτσο.
- Σερβίρουμε την παγωμένη σούπα με φύλλα βασιλικού και δυόσμου, μπούκοβο ή τσίλι και ωμό ελαιόλαδο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αν ακολουθούμε fluten free διατροφή χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ψωμί ή απλά το παραλείπουμε
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Οι φράουλες και οι ντομάτες/ντοματίνια
Ζουμερές και ώριμες, αυτό είναι το ζητούμενο αν θέλουμε όντως να γευτούμε μια δροσερή γκασπάτσο με φραουλένια γεύση.
Βέβαια το υπέροχο με αυτή την σούπα είναι και το άρωμα!
Πριν ξεκινήσεις την διαδικασία για να φτιάξεις το γκασπάτσο θέλω να δοκιμάσεις μια φράουλα και ένα ντοματίνι.
Αν η γεύση τους είναι κομπλέ δηλαδή ώριμη και γευστική όλα καλά, και μην παραλείψεις το μοσχολέμονο στο σερβίρισμα.
Ωστόσο αν υπάρχει πιο όξινη επίγευση στην φράουλα απέφυγε το μοσχολέμονο και πρόσθεσε μόνο λίγο από το ξύσμα του, για άρωμα.
Αυτή την εποχή οι ντομάτες είναι αδιάφορες ακόμη, οπότε τα ντοματίνια είναι μια καλή επιλογή.
Αν χρησιμοποιήσεις ντομάτες καλύτερα να τις ξεφλουδίσεις.
Μέχρι να “βγουν” οι καλές ντομάτες, οι φράουλες θα “φύγουν” αλλά θα έρθουν τα κεράσια 😉
√ Τα υπόλοιπα συστατικά
Το μοσχολέμονο το χρησιμοποιούμε λοιπόν μόνο στο σερβίρισμα την σούπα την εμπλουτίζουμε με ξύδι βαλσαμικό.
Όλοι ξέρουμε πόσο πάνε γάντι αυτά τα δύο υλικά, προσωπικά προτιμώ το λευκό βαλσαμικό ξύδι σε αυτή την συνταγή.
Τα μυρωδικά για την γκασπάτσο με φράουλες δεν μπορούν παρά να είναι ο βασιλικός και ο δυόσμος.
Επιπλέον ελάχιστο ξερό θυμάρι, ταίριαξε όμορφα την ρίγανη δεν την προτείνω.
Αυτή την εποχή υπάρχουν και τα φρέσκα σκόρδα, ιδανική επιλογή, προτίμησέ τα!
Πιπεριά όποια έχεις, πράσινη ή κόκκινη, το έχω κάνει και με τις 2 είναι ΟΚ.
Και τώρα το τρίτο πιο βασικό συστατικό για το γκασπάτσο με φράουλες, το 🔥στοιχείο.
Τσίλι, μπούκοβο ή ότι άλλο σου αρέσει πχ. Tabasco ή και harissa!
Βάζεις όσο “τραβάει” η όρεξή σου!
Λίγο καλό ψωμί για να “δέσει” η σούπα αλλά απόφυγε το ψωμί ή τα κρουτόνς στο σερβίρισμα.
Τέλος, λίγη αναμονή θα δώσει στην σούπα ακόμη πιο βαθιά γεύση, αν και για να σου πω την αλήθεια και χωρίς είναι YUMMY!
Αυτά με τις λατρεμένες μας 🍓🍓🍓και ειλικρινά, ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ!
♡
Εύα