Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

143

Λαμπριάτικα κουλουράκια γεμάτα νοστιμιά και νοσταλγία, η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία είναι αξεπέραστα!

Κάθε σπιτικό έχει την δική του μοναδική, πολυ-ζυμωμένη συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά.

Η δική μας, όπως καλά ξέρετε όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog, είναι τα κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας, τα βλέπεις ΕΔΩ.

Γιατί φέτος επέλεξα να φτιάξω για πρώτη φορά κουλουράκια με αμμωνία για την εορταστική μου στήλη στο Cantina.

Και επιβεβαιώνουμε όσοι δοκιμάσαμε οτι τα κουλουράκια με αμμωνία είναι καταπληκτικά, κάτι ήξεραν οι παλιές!

Και ξανά αυτή τα λαμπριάτικα κουλουράκια θα ζυμωθούν!

Δες παρακάτω πώς θα φτιάξεις την παραδοσιακή συνταγή για κουλουράκια με αμμωνία και μην ξεχάσεις να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες για την συνταγή.

Ποσότητα / Μερίδες: 60
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour
Χρόνος Μαγειρέματος24 minutes
Είδος ΓεύματοςΚουλουράκια
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Πασχαλινά κουλούρια με αμμωνία

Εκτυπώση Συνταγής

Υλικά

Για τα κουλουράκια
  • 800-850 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 260 γρ. γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη, +1 κ.σ. για την αμμωνία
  • 3 αυγά και 2 κρόκους
  • 60 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κοφτό κ.γ. αμμωνία
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 3 κάψουλες βανιλλίνη ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μαστίχα τριμμένη, προαιρετικά
Για την επάλειψη
  • 2 ασπράδια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1-2 κ.σ. γάλα

Διαδικασία

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Στο μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο πολύ καλά μίξερ για 5’.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 3’ ακόμη.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα 3 κ.σ. από το αλεύρι, το γάλα, το κονιάκ, την μαστίχα, αναδεύουμε για 1’ και σταματάμε το χτύπημα.
  • Διαλύουμε την 1 κ.σ. ζάχαρη και την αμμωνία στον χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι ενσωματώνοντας στο μείγμα τα 800 γρ. από το αλεύρι ή όσο ακόμη χρειάζεται.
    Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή, γυαλιστερή και αφράτη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
  • Αφήνουμε την ζύμη 10' στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175℃ και καλύπτουμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή στο σχήμα που θέλουμε, για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 γρ.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά σε μπολ τα υλικά της επάλειψης, αλείφουμε τα κουλουράκια με ένα πινέλο, τα φουρνίζουμε και ψήνουμε περίπου για 22'-25' στους 170℃ τα κουλουράκια,
  • Ακουμπάμε τα ζεστά κουλούρια σε σχάρα να κρυώσουν εντλώς και κατόπιν τα αποθηκεύουμε σε βάζο ή κουτί που κλείνει ερμητικά.


Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η αμμωνία

Η αμμωνία είναι ένα συστατικό όπου συχνά οι περισσότερες νέες μαγείρισσες αποφεύγουν.

Ίσως η μυρωδιά ή κάποιες γνώμες που έχουν ακούσει κατά καιρό τις απωθούν.

Προσωπικά κι εγώ πρώτη φορά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αμμωνία και επιβεβαιώνω οτι όλα πήγαν καλά 😁 και νόστιμα!

Οι λόγοι που χρησιμοποιείται η αμμωνία στις ζύμες, και είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε πάρα πολλά αρτοποιήματα είναι το προφανές.

Η απόλυτη επιτυχία σε γλυκές ζύμες και ψωμιά, παρακάτω αναφέρω τα θετικά:
  • Η λεπτότερη ψίχα
  • Ισορροπία γλυκύτητας αφού προσδίδει μια ελάχιστη αλμυρή γεύση
  • Αφράτο και τρυφερό αποτέλεσμα με ωραία κόρα
  • Βοηθά ώστε να μην μένει υγρασία κατά το ψήσιμο
  • Εξάλειψη μυρωδιών όπως ο κρόκος του αυγού αλλά και χαρακτηριστικά αποδεκτή μυρωδιά σε κουλουράκια

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην το παρακάνεις με την αμμωνία και σε καμία των περιπτώσεων να μη δοκιμάσεις κουλουράκι πριν κρυώσει εντελώς!

√ Η ζύμη για τα κουλουράκια

Η διαδικασία είναι πανεύκολη, τα υλικά πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου και η ζάχαρη ψιλή.

Εννοείται πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ακατέργαστη ζάχαρη, την οποία μπορείς να κάνει πιο λεπτή αν την περάσεις από το πολυμηχάνημα.

Το βούτυρο αγελαδινό, πραγματικό και αν σου αρέσει αντικατέστησε μια ποσότητα με πρόβειο, ΑΛΛΗ ΓΕΥΣΗ!

Τα αρωματικά τα βάζεις από την αρχή μαζί με την ζάχαρη και το βούτυρο.

Το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης θέλεις να αφρατέψει πολύ καλά, όπως στους κουραμπιέδες!

Τα υπόλοιπα βήματα είναι απλά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η διαδικασία στο μίξερ σταματά όταν έρθει η σειρά για το αλεύρι, εκεί ξεκινάμε με χέρι.

Όταν προσθέσεις το αλεύρι πρώτα βάλε τα 800 γρ. και στην συνέχεια όσο ακόμη χρειαστεί.

Ζύμωσε με χέρι, να καταλάβεις την υφή της ζύμης!

Άσε για λίγο την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο και ετοίμασε τους δίσκους ψησίματος.

Πάρε δίπλα σου την ζυγαριά, 25-30 γρ. το κάθε κουλούρι, όμοια, για να ψηθούν όπως πρέπει και να ψηθούν σωστά!

Αφήνεις καλά να κρυώσουν πριν δοκιμάσει, το ξαναλέω!

√ Η επάλειψη

Έχω ξαναπεί πως δεν χρησιμοποιώ κρόκο για να γυαλίσω τα κουλούρια και γενικά τις ζύμες.

Προτείνω το ασπράδι-γάλα-ζάχαρη γυαλίζουν το ίδιο καλά και δεν θα μυρίσει ποτέ “αβγουλίλα”.

Αυτά είναι όσα είχα να πως για να σε βοηθήσω να ψήσει τα μοναδικά παραδοσιακά κουλουράκια.

Εννοείται τα μυρωδικά είναι ενδεικτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα και όποια θες!

Και να θυμάσαι οτι τα πεντανόστιμα κουλουράκια μπορεί να τα ψήνουμε λόγω παράδοσης το Πάσχα αλλά τρώγονται όλο τον χρόνο, οπότε αποθήκευσε την συνταγή.

Καλή επιτυχία, καλά ζυμώματα, να μοσχοβολήσει το σπίτι σας!


Εύα

 

Συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία αφράτα με βούτυρο

Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια της γιαγιάς

Η καλύτερη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close