Αν σου αρέσουν οι δυνατές γεύσεις και ιδιαίτερα τα κεμπάπ τότε η συνταγή για αρμένικα κεμπάπ με αρνίσιο κιμά είναι για σένα!
Ζουμερά, μυρωδάτα και νόστιμα κεμπάπ «ζυμώνονται» με την αρμένικη συνταγή μόνο με αρνίσιο κιμά.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνταγές για κεμπάπ το μυστικό είναι τα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά.
Μπαχαρικά πιο γήινα, απουσιάζει για παράδειγμα το μπαχάρι, ο κόλιανδρος, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα .
Τα kofta είναι η βασική συνταγή, ανατολίτικη.
Σε αυτή τη συνταγή όπως είπαμε είναι αρμένικο, ονομάζεται Lula ή Luleh που σημαίνει τυλιγμένο (στο σουβλί).
Ωστόσο τα ονόματα των κεμπάπ προσαρμόζονται κυρίως ανάλογα την καταγωγής τους, το σχήμα τους και των καρυκευμάτων.
Η πρώτη ύλη βασίζεται στο αρνίσιο κρέας αλλά μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα την χώρα με μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά.
Όσοι αγαπάμε τις Ethnic Κουζίνες έχουμε “συναντήσει” τα kofta σε πολλές κουζίνες.
Αν θες να μάθεις περισσότερα τσέκαρε εδώ όπου πρόκειται για μια τεράστια και αναλυτική λίστα της wikipedia.
Τα κεμπάπ όμως τα ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα, τα αγαπάμε και τα λατρεύουμε!
Γι΄αυτό και τα κεμπάπ μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό ορεκτικό στο πασχαλινό τραπέζι, και όχι μόνο.
Δες παρακάτω πώς θα φτιάξεις την αρμένικη συνταγή για κεμπάπ και μην ξεχάσεις να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες για την συνταγή.
Αρμένικα κεμπάπ με αρνίσιο κιμά
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 1000 γρ. αρνίσιο κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 μέτριο λεμόνι, τον χυμό του
- 50 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 6 μεγάλα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. πάπρικα
- 1½ κ.γ. τριμμένους σπόρους κύμινο ή κύμινο σκόνη
- 1½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
- ½ κ.γ. Aleppo - πουλ πιμπέρ, προαιρετικά
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Τρίβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, στον τρίφτη ή το πολυμηχάνημα. Ιδανικά τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα ή τουλπάνι, τα στύβουμε και παίρνουμε τα ζουμάκια τους τα οποία προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το πολτό των κρεμμυδιών.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπΠαίρνουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με παγωμένο νερό όπου το προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι να είναι τα κεμπάπ αφράτα-αφράτα.
- Ζυμώνουμε καλά και τοποθετούμε τον κιμά, σκεπασμένο, στο ψυγείο για μια ώρα.
- Τοποθετούμε τον κιμά, σκεπασμένο, στο ψυγείο για μια ώρα.
- Πλάθουμε μέτρια κεμπάπ και τα ψήνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, διατηρώντας ζουμερά στο γκριλ, στο bbq ή τα κάρβουνα.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ με τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και γιαούρτι.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Ο αρνίσιος κιμάς
Συνήθως ο αρνίσιος κιμάς προέρχεται από μπούτι, είναι βασικό να ζητήσουμε αρνίσιο και όχι πρόβειο κιμά.
Απευθυνόμαστε σε χασάπη που εμπιστευόμαστε ώστε να μας προμηθεύσει με τον σωστό αρνίσιο κιμά από θηλυκό ζώο.
Τον κιμά τον έχουμε στο ψυγείο και δεν αφήνουμε να “πέσει” η θερμοκρασία όσο τον ζυμώνουμε.
Γι΄αυτό και χρησιμοποιούμε παγωμένο νερό.
Και όπως είναι λογικό όσο περισσότερο αφήσουμε τον κιμά να “δέσει” στο ψυγείο τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα.
√ Τα μυρωδικά
Στα αρμένικα κεμπάπ τα μυρωδικά δηλώνουν παρουσία.
Οπωσδήποτε φρέσκο και ξερό δυόσμο, ο φρέσκος θα δώσει την φρεσκάδα και ο ξερός το “βάθος” στη γεύση.
Τα φρέσκα μυρωδικά πολύ ψιλοκομμένα, όμορφα , μόνο τα τρυφερά φύλλα και χωρίς κοτσάνια.
Τα μπαχαρικά είναι προσαρμοσμένα σε δόσεις που νοστιμίζουν ιδανικά αλλά όχι βαριά.
Εσύ προσαρμόζεις ανάλογα τις δικές σου προτιμήσεις.
Πάντα όταν ετοιμάζω τα κεμπάπ θα βάλω έξτρα καυτερό πιπέρι γιατί το αγαπώ!
Συχνά αντικαθιστώ και το λεμόνι με σουμάκι.
√ Το ψήσιμο
Τα lula ή luleh κεμπάπ “τυλίγονται” δηλαδή μοιάζουν σαν κοντά λουκάνικα.
Μπορείς να τα περάσεις σε ειδικές μίνι σούβλες και ξύλινα καλαμάκια ή να τα ψήσεις και ελεύθερα επάνω σε σχάρα.
Το πεντανόστιμο και λαστιχωτό κεμπάπ δεν θέλει να ξεροψηθεί, αυτό μην το ξεχάσεις!
Φτιάχνεις τα αρμένικα κεμπάπ με αυτή την υπέροχη συνταγή, συνοδεύστε με γιαούρτι και ντοματένια-πικάντικη ωμή σάλτσα, θα μείνουν αξέχαστα!
Αν λατρεύεις και το γιαουρτλού κεμπάπ δες εδώ θα πάρεις έμπνευση!
♡
Εύα