Σιγοψημένο αρνάκι με ρύζι και γιαούρτι στον φούρνο

890

Ψάχνεις μια διαφορετική πασχαλινή συνταγή για σιγοψημένο αρνάκι, σκέτο λουκούμι; Δοκίμασέ το με ρύζι και μια πεντανόστιμη κρούστα γιαουρτιού!

Μια πεντανόστιμη συνταγή για το πασχαλινό αρνάκι εμπνευσμένη από δύο παραδοσιακά γιορτινά φαγητά.

Το ψήμα με μυρωδικά της Χαλκιδικής και το Κερκυραίικό κατσικάκι με ρύζι, γιαούρτι και πάπρικα.

Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτή την βαθιά νοστιμιά, δεν ξέρω πως να την περιγράψω..

Επίσης το σιγοψημένο αρνάκι με γιαούρτι στον φούρνο βέβαια δεν την βρίσκουμε μόνο στην Κέρκυρα αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα στην Αλβανία με το όνομα Tave Kosi, συνταγή εδώ.

Ό,τι  καλύτερο έχω γευτεί σε ρύζι φούρνου αλλά και αυτό το τρυφερό σιγοψημένο αρνάκι, όνειρο!

Η κρούστα από γιαούρτι είναι τόσο όσο ώστε να μην υπερκαλύπτει τα υπόλοιπα υλικά.

Αυτή η πασχαλινή συνταγή είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν να φτιάξουν μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης.

Δες παρακάτω πώς θα φτιάξεις την συνταγή για σιγοψημένο αρνάκι με ρύζι και γιαούρτι και μην ξεχάσεις να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες για την συνταγή.

Χρόνος Προετοιμασίας4 hours 15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος3 hours 45 minutes
Είδος ΓεύματοςΠάσχα
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Σιγοψημένο αρνάκι με ρύζι και γιαούρτι στον φούρνο

Εκτυπώση Συνταγής
Ψάχνεις μια διαφορετική πασχαλινή συνταγή για σιγοψημένο αρνάκι, σκέτο λουκούμι; Δοκίμασέ το με ρύζι και μια πεντανόστιμη κρούστα γιαουρτιού!

Υλικά

Για το αρνί
  • 2000 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γρ. λευκό κρασί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το ρύζι
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για την κρούστα γιαουρτιού
  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 μέτρια αυγά
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
Για το σερβίρισμα
  • Άνηθο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

  • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι βάζουμε το αρνάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Σκεπάζουμε και ψήνουμε το αρνάκι για περίπου 2 ώρες και 45' στους 150℃.
  • Βγάζουμε το αρνί από τον φούρνο και «παίρνουμε» τον ζωμό του, συνεχίζουμε το ψήσιμο, σε 40αρι ταψί, στους 180℃ ώστε να αποκτήσει χρώμα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2’, προσθέτουμε την πάπρικα, το ρύζι και συνεχίζουμε 2’ ακόμη.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και τον ζωμό, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε η ποσότητα υγρών που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι συνολικά 450 γρ.
  • Μαγειρεύουμε το ρύζι για 8’, αποσύρουμε, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα αυγά, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και ανακατευουμε.
  • Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’ στους 175℃.
  • Σερβίρουμε το αρνάκι με πάπρικα ή ψιλοκομμένο άνηθο.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Σιγοψημένο αρνάκι

Δύο λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά στη συνταγή για το σιγοψημένο αρνάκι είναι το ψήσιμο και ο ζωμός που θα προκύψει.

Το αρνάκι ή το κατσίκι, ό,τι προτιμάς,  και ιδανικά μπούτι κομμένο σε μερίδες, μαγειρεύεται για περίπου 3 ώρες.

Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις γάστρα με καπάκι ή όποιο άλλο αντίστοιχο σκεύος.

Κατόπιν, και αφού πάρουμε τον ζωμό το μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί και το ξανα-φουρνίζουμε ώστε να αποκτήσει χρώμα.

Το φαγητό ολοκληρώνεται σε ταψί που δεν χρειάζεται να το σκεπάσουμε.

√ Το ρύζι

Για το ρύζι, επιλέγω Καρολίνα ή κίτρινο ρύζι, το μαγειρεύουμε για μόλις 8′-10′.

Θέλουμε αρχικά να γυαλίσουμε το κρεμμύδι και κατόπιν το ρύζι.

Στον ζωμό προσθέτω και τα σκόρδα που ψήθηκε το αρνί πολτοποιημένα.

Ο ζωμός δεν έχει ιδιαίτερο λίπος.

Αρωματίζω με άνηθο, ωστόσο ο μάραθος, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια ή ο δυόσμος είναι ευπρόσδεκτα!

Μην παραλείψεις την πάπρικα..

√ Η κρούστα από γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι το καλύτερο,  στραγγιστό αγελαδινό.

Εδώ δεν φτιάχνουμε κάποιο ρου με αλεύρι, αυτό δίνει στο φαγητό μια ανάλαφρη γεύση.

Ουσιαστικά ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά και τον ζωμό.

Η “κρέμα” αγκαλιάζει το ρύζι, και ψήνεται μέσα σε αυτή, στον ζεστό φούρνο.

Φροντίζουμε να ακολουθήσουμε πιστά τους χρόνους ψησίματος γιατί έτσι θα πετύχουμε την κρούστα αλλά και ένα τρυφερό αποτέλεσμα στο αρνάκι.

Αυτό το πασχαλινό φαγητό θα “μιλήσει” στην καρδιά όλων στο γιορτινό τραπέζι, δοκίμασέ το και θα δεις!


Εύα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close