Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό

652

Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό ή απλά η πιο νόστιμη ντοματόπιτα σαν galette που δεν θα “χορταίνεις” να ψήνεις αυτό το καλοκαίρι!

Τις έφτιαξα σε δύο εκδοχές, ατομικές και μεγάλη τάρτα, χάρη συντομίας θα αναφέρονται ως ντοματόπιτα.

Ανηφορίζοντας προς το studio, και σχεδόν δίπλα μου, υπάρχει το αγαπημένο μου ναξιώτικο παντοπωλείο, ο Φρατζέσκος.

Δεν υπάρχει μέρα περνώντας από εκεί να μη χαζέψω την πραμάτεια του, Ναξιώτικα προϊόντα, γνήσια.

Από εκεί αγοράζω αυγά και κάθε Τετάρτη μικρά ψαράκια που συνήθως γίνονται κακαβιά, σαφώς πατάτες Νάξου, τυριά και βούτυρο από μικρά τυροκομεία και βοσκούς.

Εκεί έχω βρει παμπιλόνι, μοναδικά χόρτα, κολοκύθες και απίστευτα κρέατα.

Ανεβαίνοντας προχθές, τσουπ το φορτηγό ανοίγει τις πόρτες του και κατεβάζει μεταξύ άλλων υπέροχες ντομάτες, ζηλευτές!

Μη τις κοιτάς, να πάρε μια φας για πρωινό και θα σου έχω κρατημένες 2 κιλά, και να τις φτιάξεις με αυγά και τυρί, έχω τσιμισκάκι και φρέσκο αθότυρο (ανθότυρο).

Την έκοψα τριαντάφυλλο, με ανθό αλατιού, επέστρεψα και ζήτησα 3 κιλά ακόμη.

Αυτές οι αληθινές ντομάτες έγιναν αυτή η εύκολη ντοματόπιτα και άλλα πολλά!

Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό

 

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Οι ντομάτες

Έχω αναφερθεί πάμπολλες φορές για τα καλοκαίρια μου στην Κωπαΐδα όπου ο παππούς μου καλλιεργούσε στρέμματα ντομάτες.

Αυτά τα χρόνια καθόρισαν τη σχέση μου με τα εποχικά προϊόντα και κυρίως με τις ντομάτες.

Στη ντομάτα δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, αν η ντομάτα δεν είναι όπως πρέπει, και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν την τρώω ωμή, δεν θέλω να την “ξέρω”.

Μια κακή ντομάτα μπορεί να “καταστρέψει” το φαγητό, ειδικά αν μιλάμε για φαγητά όπως ο καγιανάς αλλά και η παραδοσιακή ντοματόπιτα (συνταγή εδώ)!

Εν κατακλείδι, οι ντομάτες σε αυτή τη συνταγή θέλουμε να είναι σφιχτές και ώριμες, τόσο που στο τέλος θα γεύεσαι μια ωραία ψητή ντομάτα.

√ Τα τυριά

Αν υπάρχει το απόλυτο ζευγάρι στις καλοκαιρινές γεύσεις αυτό, δίκαια, είναι η φέτα με τη ντομάτα!

Πώς θα μπορούσα μα στερήσω από τη ντοματόπιτα το πιο εμβληματικό τυρί της Ελλάδας… φέτα οπωσδήποτε.

Εγώ στη συνταγή για την ανοιχτή ντοματόπιτα χρησιμοποίησα το τσιμισκάκι Νάξου.

Ουσιαστικά είναι φέτα αλλά λόγω του ΠΟΠ, η ναξιώτικη φέτα υφίσταται με το όνομα τσιμισκάκι.

Ετοίμασα ένα μείγμα με φέτα, ανθότυρο και γιαούρτι.

Βάλε στην γέμιση φρέσκο βασιλικό και μπούκοβο, επίσης, βαλσαμικό ξύδι, σκόρδο, ελιές, πιπεριά, όλα ταιριάζουν πολύ.

Σε περίπτωση που σου αρέσει η φέτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο ανθότυρο, απλά δεν θα γίνει τόσο κρεμένια η γέμιση.

Αν το προτιμάς, 1-2 κ.σ. τυρί κρέμα θα βοηθήσει ή ακόμη και η γραβιέρα, περίπου 100-120 γρ. χοντροτριμμένη.

√ Η ζύμη

Αναφέρθηκα στην αρχή οτι αυτή η ντοματόπιτα είναι τύπου galette,  η απόλυτη καλοκαιρινή greek galette!

Η ζύμη των galette μου (όλες οι συνταγές εδώ) είναι πάντα το highlight της νοστιμιάς τους, δεν είναι μόνο η γέμιση το κυρίαρχο στοιχείο.

Σε αυτή τη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει, τί άλλο.. βούτυρο Νάξου 🙂

Η τριφτή ζύμη φτιάχνεται πανεύκολα, μόνο δώσε προσοχή στο “ζύμωμα” καθώς το καλοκαίρι τα χέρια μας είναι πιο ζεστά οπότε το βούτυρο θα λιώσει εύκολα.

Οι κινήσεις σου να είναι γρήγορες.

Μια καλή λύση είναι προηγουμένως να αλέσεις στο πολυμηχάνημα,  χρησιμοποιώντας τις λεπίδες, το βούτυρο με το αλεύρι.

Το άνοιγμα είναι παιχνίδι βάζοντας τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά.

Ακόμη και να μην έχεις πλάστη χρησιμοποίησε ένα αντίστοιχο αντικείμενο π.χ. ένα ποτήρι, απλά πιέζεις από το κέντρο προς τα έξω.

√ Η συνταγή για ντοματόπιτα βήμα-βήμα
  1. Κόβεις τις ντομάτες σε χοντρές φέτες, τοποθετείς σε σχάρα και αλατίζεις ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, έτσι ξεκινά.
  2. Ετοιμάζεις τη ζύμη και βάζεις τη στο, περίπου 30′ είναι υπεραρκετά.
  3. Προθερμαίνεις τον φούρνο
  4. Ετοιμάζεις τη γέμιση και ανοίγεις τη ζύμη.
  5. Απλώνεις τη γέμιση αφήνοντας περίπου 3 εκ. από τις άκρες, ανασήκωσε και κλείσε προς το κέντρο και βάζεις τις ντομάτες.
  6. Αλείφεις με ασπράδι το στεφάνι της ζύμης.
  7. Ψήνεις για 35.-40′.

Στρώνεις το τραπέζι σου, κατάματα στον ήλιο, σερβίρεις την ντοματόπιτα ή τις ντοματόπιτες, μπορείς να βάλεις δίπλα και το αγαπημένο σου πέστο, ταιριάζει.

Κόβεις, μοιράζεις, απολαμβάνετε, ξαναγεμίζετε τα πιάτα σας, σκέψου στιγμιαία κάτι όμορφο και για εμένα  ♡

Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour
Χρόνος Μαγειρέματος35 minutes
Είδος ΓεύματοςΠίτες
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό

Εκτυπώση Συνταγής
Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό ή απλά η πιο νόστιμη ντοματόπιτα σαν galette που δεν θα "χορταίνεις" να ψήνεις αυτό το καλοκαίρι!

Υλικά

Για την τριφτή ζύμη βουτύρου
  • 360 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις + 1 για το άνοιγμα της ζύμη
  • 250 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 γρ. παγωμένο νερό
  • Αλάτι, κατά βούληση
Για τη γέμιση
  • 250 γρ. φέτα, τρίμματα
  • 150 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 4 σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Επιπλέον θα χρειαστούμε
  • 1 ασπράδι αυγού
  • Σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών της επιλογής μας
Για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

  • Βάζουμε τις φέτες της ντομάτας σε σχάρα, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Η τριφτή ζύμη βουτύρου
  • Στο πολυμηχάνημα χρησιμοποιούμε τις λεπίδες και βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο.
  • Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  • Εναλλακτικά κάνουμε τη διαδικασία τρίβοντας το αλεύρι και το βούτυρο με τα δάχτυλά μας.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με τον κρόκο και το νερό.
  • Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σε μια σφιχτή ζύμη.
  • Δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Η γέμιση
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα προσθέτουμε το γιαούρτι, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια.
Η ντοματόπιτα
  • Ετοιμάζουμε τις τάρτες από την αρχή σε αντικολλητικό χαρτί όπου και θα τις ψήσουμε δύο-δύο.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε βάσεις δίνοντας στρογγυλό σχήμα, 22 εκ. το καθένα.
  • Σε κάθε βάση μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση φέτας στο κέντρο αφήνοντας 3 εκ. κενό προς τις άκρες, προσθέτουμε φέτες ντομάτας.
  • Ανασηκώνουμε τη ζύμη στις άκρες και κλείνουμε κυκλικά προς το κέντρο.
  • Αλείφουμε τις με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών.
  • Φουρνίζουμε τις ντοματόπιτες στο χαμηλότερο ράφι, στη λειτουργία των αντιστάσεων για 35’-40'περίπου.
  • Σερβίρουμε της ντοματόπιτες με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις ντοματόπιτες και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο
  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, χρησιμοποιούμε φύλλα χωριάτικα ή μια καλής ποιότητας σφολιάτα
  • Εκτός από ντομάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ντοματίνια, κομμένα στη μέση
 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close