Παξιμάδια σουσαμιού, χωρίς ψήσιμο

1.2K

Αν αναρωτιέσαι τί γεύση έχουν αυτά τα παξιμαδάκια -τα λέω έτσι γιατί μοιάζουν- τότε σκέψου τον χαλβά ταχινιού αλλά χωρίς τη ζάχαρη!

Μια ιδιαίτερη και θρεπτική συνταγή, που τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες και σίγουρα θα σε γεμίσει ενέργεια.

Το σουσάμι το λατρεύω, είναι ένας πανάρχαιος καρπός εξαιρετικά θρεπτικός και πραγματικό super food!

Δεν είναι τυχαίο πως το ταχίνι είναι από τα πιο πλούσια θρεπτικά τρόφιμα.

Και αυτό που μπορώ να υποσχεθώ γι΄αυτή την συνταγή αν προμηθευτείς “σωστό” σουσάμι είναι οτι δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από τον σαρακοστιανό χαλβά.

Τί σημαίνει όμως σωστό σουσάμι;

Φυσικό αναποφλοίωτο και μόνο, αν θέλεις να πάρεις όλα τα σπουδαία και καλά  του συστατικά.

Εκτός της θρεπτικής του αξίας είναι και η περίφημη γεύση του, που μόνο όταν είναι αναποφλοίωτο μπορείς να γευτείς.

Όποια συνταγή με σουσάμι έχω φτιάξει με το φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι είναι φανταστική!

Δες εδώ την πετιμεζόπιτα που θυμίζει τριφτό μουστοκούλουρο.

Ιδού η συνταγή για τα παξιμαδάκια με σουσάμι είναι απλή και κυρίως με υλικά που μπορείς να βρεις παντού.

Και μη ξεχάσεις να διαβάσεις όλα τα tips για να εμπνευστείς!

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας30 minutes
Είδος ΓεύματοςΣνακ
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Παξιμάδια σουσαμιού, χωρίς ψήσιμο

Εκτυπώση Συνταγής
Αν αναρωτιέσαι τί γεύση έχουν αυτά τα παξιμαδάκια -τα λέω έτσι γιατί μοιάζουν- τότε σκέψου τον χαλβά ταχινιού αλλά χωρίς τη ζάχαρη!

Υλικά

  • 200 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο, ή ελαιόλαδο
  • 80 γρ. μέλι, ή σιρόπι αγαύης
  • 60 γρ. αλεύρι καρύδας , ή λεπτοτριμμένη αμυγδαλόψιχα
  • 50 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς , ψιλοκομμένους
  • 2 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο, προαιρετικά
  • Λιωμένη κουβερτούρα, προαιρετικά

Διαδικασία

  • Στο μπλέντερ αλέθουμε το σουσάμι μαζί με το σησαμέλαιο ή το ελαιόλαδο να πολτοποιηθούν και μεταφέρουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε ρολό, το τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Κόβουμε το ρολό σε φέτες σαν παξιμάδια και αν επιλέξουμε βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
  • Σερβίρουμε και κατόπιν διατηρούμε στο ψυγείο.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Το σουσάμι

Όπως προαναφέρθηκα σχετικά με το σουσάμι επιλέγουμε φυσικό αναποφλοίωτο, δες εδώ.

Η συνταγή προσαρμόζεται σε vegan εκδοχή και είναι gluten free αν επιλέξουμε το κατάλληλο σουσάμι.

Ξεκινώντας, είναι βασικό βήμα να καβουρδίσουμε το σουσάμι μέχρι να βγάλει όλα του τα αρώματα.

Επιλέγω μέτρια-χαμηλή φωτιά και αντικολλητικό σκεύος ενώ ανακατεύω τακτικά με ξύλινο κουτάλι.

Όσο είναι ζεστό το πολτοποιούμε με την λιπαρή ουσία της επιλογής μας μέχρι να πάστα.

√ Τα γλυκαντικά

Έχοντας το ιδανικό μέλι στο ντουλάπι μου, αποφάσισα να το προσθέσω στα παξιμαδάκια σουσαμιού.

Ωστόσο η επιλογές σου μπορεί να είναι ποικίλες αφού οποιοδήποτε γλυκαντικό ταιριάζει ή αν το προτιμάς μπορείς να το παραβλέψεις.

Το μόνο που χρειάζεται να έχεις κατά νου είναι η ένταση της γλυκύτητας όπου επιθυμείς να δώσεις.

√ Τα υπόλοιπα συστατικά

Προσθέτω αλεύρι καρύδας, τόσο γιατί χρειάζομαι ένα συστατικό για να “δέσει” το μείγμα όσο και για να μη χρειαστεί ψήσιμο.

Το αλεύρι καρύδας τρώγεται και χωρίς ψήσιμο όπως όλοι ξέρουμε.

Επίσης δίνει μια εξαιρετική νοστιμιά περισσότερο από την αμυγδαλόψιχα, και ενσωματώνεται με καλύτερο αποτέλεσμα.

Από αρωματικά έχω επιλέξει μόνο λίγο ροδόνερο.

Ο λόγος που δεν έβαλα κανένα μπαχαρικό ήταν επειδή ήθελα τα παξιμαδάκια σουσαμιού να θυμίζουν όντως χαλβά.

Εσύ, βλέποντας τη συνταγή μπορείς να την προσαρμόσεις και να την αρωματίσεις με οτιδήποτε θες.

Και για του λάτρεις της σοκολάτας προτείνω να χρησιμοποιήσεις κακάο στο μείγμα  ή λιωμένη κουβερτούρα για να τα επικαλύψεις.

Βάλε φαντασία και φτιάξε την γεύση που θες, μπορείς να προσαρμόσεις σχήμα, αρώματα και σίγουρα να τον απολαμβάνεις τόσο την Σαρακοστή όσο και καθημερινά!


Εύα

 

 

Σπιτικός υγιεινός χαλβάς χωρίς ζάχαρη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close