Ο καιρός ζεσταίνει, οι μαζώξεις στα μπαλκόνια ξεκινούν, θέλουμε συνταγές για μεζέδες και η ψητή φέτα τυλιχτή σε αμπελόφυλλα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας είναι ιδανική!
Όσοι έχουν αμπέλι αυτή την εποχή το βλαστολογούν και το κορφολογούν, και ξέρουν πως τα αμπελόφυλλα είναι τόσο τρυφερά, στα καλύτερά τους.
Βέβαια και όσοι δεν έχουν αμπέλι θα βλέπουν στους πάγκους της λαϊκής ή στα μανάβικα ντάνες αμπελόφυλλα.
Εν πάση περιπτώσει τα αμπελόφυλλα είναι στην εποχής τους και δεν χάνουμε ευκαιρία μαγειρεύουμε τις αγαπημένες μας συνταγές με αμπελόφυλλα.
Η πιο συνηθισμένη δεν είναι άλλη από την συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί!
Αυτή η παιχνιδιάρικη γεύση από τα αμπελόφυλλα, ελαφρώς αψιά, βοτανική και υπόξινη είναι μοναδική!
Όμως σου προτείνω να δεις και αυτή την εκπληκτική συνταγή για ντολμαδάκια ψητά με ντομάτα ΕΔΩ.
Μα τί νοστιμιά!
Επίσης η ιδανική εποχή να φτιάξουμε αμπελόφυλλα στην άλμη για να τα έχουμε όλο τον χρόνο, ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τον τρόπο.
Πάμε τώρα να δούμε πως θα φτιάξεις την ψητή φέτα τυλιχτή σε αμπελόφυλλα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, μεζές ασυναγώνιστος!
Διάβασε αναλυτικά την συνταγή και μην ξεχάσεις να διαβάσεις παρακάτω και όλες τις λεπτομέρειες για να την φτιάξεις εύκολα και νόστιμα.
Ψητή φέτα τυλιχτή σε αμπελόφυλλα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για την τυλιχτή φέτα στα αμπελόφυλλα
- 20-25 αμπελόφυλλα
- 2 κομμάτια σκληρή φέτα, 150 γρ. το καθένα
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την κρύα σάλτσα ντομάτας
- 1 ντομάτα , κομμένη σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.γ. βαλσαμική κρέμα
- 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 μικρό τσίλι , ψιλοκομμένο
- 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. μαϊντανό , ψιλοκομμένο
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 10 και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Τα ανοίγουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν.
- Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα το ένα-δίπλα στο άλλο ώστε να κλείσουμε μέσα την φέτα, σαν δεματάκι.
- Ακουμπάμε μέσα το κομμάτι της φέτα, προσθέτουμε πιπέρι, ρίγανη και μπούκοβο και από τις δύο πλευρές.
- Κλείνουμε καλά και πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Αλείφουμε τα φύλλα με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20’ στον φούρνο ή 8' περίπου από την κάθε πλευρά, σε σχαροτήγανο ή σχάρα.Δεν θέλουμε να λιώσει η φέτα αλλά να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για την σάλτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτο την τυλιχτή φέτα και γύρω προσθέτουμε την σάλτσα.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Τα αμπελόφυλλα
Τα αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα που θα μαζέψουμε ή θα αγοράσουμε πρέπει να είναι καταπράσινα και πολύ τρυφερά.
Στην όψη γυαλιστερά, χωρίς “παχιά” νεύρα και στο μέγεθος μέτρια περίπου μια παλάμη.
Πρώτα τα καθαρίσουμε και τα ζεματάμε σε άφθονο νερό.
Πρέπει τα φύλλα να τοποθετούνται στην κατσαρόλα απλωτά.
Αμέσως τα βυθίζουμε στο νερό και σε πολύ λίγο αποκτούν βαθύ πράσινο χρώμα.
Ζεματάμε 10′-12′ και κατόπιν τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε τρυπητό καθώς σε αυτή τη συνταγή πρέπει τα αμπελόφυλλα να στεγνώσουν καλά.
√ Η φέτα ή άλλα τυριά που ταιριάζουν
Η φέτα ταιριάζει πολύ με τα αμπελόφυλλα, επίσης με τις ντομάτες και γενικά τα συστατικά της κρύας, πικάντικης σάλτσας.
Προτιμώ μια βουτυράτη και σκληρή φέτα προκειμένου να μην λιώσει εντελώς.
Αρμονικά ταιριάζουν τυριά όπως η το χαλούμι, το ταλαγάνι και η γραβιέρα.
Αν τελικά επιλέξεις κάποιο από αυτά πρόσθεσε στην κρύα σάλτσα 1 κ.γ. πελτέ.
√ Το τύλιγμα και ο ψήσιμο
Εφόσον μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις δεν παραλείπουμε να προσθέσουμε μπόλικο μπούκοβο στην φέτα.
Όμορφα ταιριάζει και ο μάραθος.
Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε μέσα την φέτα φροντίζοντας να την κλείσουμε ερμητικά σε ένα πακετάκι.
Μπορούμε να ψήσουμε την φέτα στον φούρνο ή σε σχάρα αφού προηγουμένως έχουμε αλείψει καλά εξωτερικά με ελαιόλαδο.
√ Η κρύα πικάντικη σάλτσα
Η πικάντικη σάλτσα με ντομάτες είναι πανεύκολη.
Ανακατεύεις όλα τα συστατικά και αν κάτι πρέπει να προσέξεις είναι να ξεσποριάσεις τις ντομάτες.
Ωστόσο και τα ντοματίνια είναι μια καλή επιλογή αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ντομάτες.
Πάντως το ζουμάκι που θα βγάλει το πιάτο είναι για πολλές βούτες!
Όσο γράφω την συνταγή σκέφτηκα πως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να κάνω μπιφτέκια, γεμιστά με φέτα, και να τα τυλίξω με αμπελόφυλλα!
Και ίσως αυτή να είναι η επόμενη συνταγή για αμπελόφυλλα ως τότε εσύ δοκίμασε αυτόν τον θαυμάσιο μεζέ!
Καλά μαγειρέματα!
♡
Εύα